15.3 C
София
вторник, април 16, 2024

Австралия планира да ваксинира всички желаещи до края на 2021

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Австралия си постави нова цел: до края на 2021 г. да ваксинира всички възрастни, които желаят да се ваксинират, съобщава „Франс прес“.

Министърът на финансите Джош Фриденберг заяви, че икономическо възстановяване в страната зависи от „ефективното потискане на вируса“.

За тази цел, каза той, правителство очаква границите на Австралия да останат затворени до 2022 г. и всички възрастни да получат двете дози от ваксината.

Австралия преодоля пандемията от коронавирус, като ефективно се изолира от останалия свят и предприе поредица от бързи локални затваряния.

Но много малко австралийци са имунизирани и има много огнища на заразата, което поражда опасения, че досегашният успех на правителството (при справяне с кризата) може да бъде мимолетен.

„Не знаем какво има зад ъгъла по отношение на вируса“, каза Фриденберг.

Проверка по рама

По темпове на ваксинация Австралия изостава от останалите богати страни, като досега е доставила само 2,5 милиона дози, а са необходими 50 милиона за ваксиниране на цялото население.

След поредица от проблеми с доставката на ваксини и ваксинирането с AstraZeneca на лица под 50 години правителството в момента води преговори за производство на иРНК ваксини в страната.

Фриденберг заяви още, че „неизбежните“ разходи ще доведат до нарастване на дефицита до 161 милиарда австралийски долара (125 щатски долара) тази година, което е почти 8% от БВП.

Правителството е предвидило 291 милиарда австралийски долара за стимули, свързани с вируси, включително редица намаления на данъците и подкрепа на доходите. Тази сума се равнява на почти 15% от брутния вътрешен продукт.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ