13.8 C
София
петък, март 29, 2024

Алберта Алкалай: Образованието е пътят към преодоляване на разделението

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ издаде помагало, одобрено от Министерството на образованието и науката, включващо информация за всички личности, допринесли за спасяването на българските евреи. Заглавието е „Аз съм един от тях – българските праведници на света“. 

„Сборникът е събрал ученически разкази за живота и делото на патриарх Кирил и на останалите19-те българи, удостоени с най-високото знание за човешка смелост, доблест, хуманизъм от мемориалния комплекс „Яд Вешем“ в Израел. Миналата година за конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ провокирахме учениците от 14 до 19 години да разучат историите на българите, които са допринесли за спасяването на българските евреи и да претворят живота им в художествени разкази. Този сборник е единственото книжно тяло, събрало историите на тези хора“. Това обясни в предаването „Нещо повече“ Алберта Алкалай. 

Центърът дарява сборника на библиотеките, а на сайта на „Алеф“ е достъпен в електронен вариант

Пътят към преодоляването на разделението, омразата, е чрез образование и чрез възпитание. Казват, че следващата война започва, когато си отиде и последният участник в предишната. Намалява броят на хората, преживели онова време. Затова е важно разказът им да се запази, да се предаде по точния начин, за да се противостои на изкривяване и манипулация на историческата действителност. Особено днес, когато живеем във времето на постистината, когато всеки може да интерпретира и да манипулира фактите“. 

Интервюто с Алберта Алкалай можете да чуете в звуковия файл. 

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ