8.2 C
София
понеделник, март 4, 2024

Археолози направиха смайващо откритие край Дупница

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Разкриха основите и част от стените на средновековен храм на раннохристиянската базилика при средновековна църква „Св. Спас“ в дупнишкото село Червен брег, съобщава вестник „Монитор“.

Проучването беше извършено под ръководството на екип от трима специалисти с научен ръководител – д-р Светла Петрова. „В резултат на проучването се разкри дъгата на апсидата на южния кораб, застъпила в субструкция стена с посока север юг.

Тази стена е част от постройките на античното селище, възможно е да е част езически храм, за съществуването на който има открити във времето назад оброчни плочки.

Научното откритие на този проучвателен сезон са основите на трета църква. Тя е еднокорабна и е разположена е на 3 м. северно от северната стена на средновековната църква.

Разкритите монети, сред които има средновековни от периода 10-11 в. предполагат изграждането на църквата именно в периода на първото българско царство. Тази църква частично припокрива северния кораб на раннохристиянската базилика“, обясняват от Регионалния музей в Дупница. Откритите находки са предимно керамика – късноантична и средновековна, монети – римски, късноантични и средновековни.

Проверка по рама

„Проучването на базиликата е от изключителна важност за разпространението на християнството в района, предвид малкото археологически данни за Горното Дупнишко поле и прилежащия регион. Засега това е единствената открита раннохристиянска базилика в района“, обясняват още експертите.

По техни думи, самата базилика, заедно с разкритите две средновековни църкви, едната от които все още действаща, представлява уникален комплекс от три култови сгради – раннохристиянска базилика, действаща средновековна църква, със съхранени стенописи от Второто българско царство и ранносредновековна църква – в субструкция.

Откритите находки ще бъдат подложени на реставрация и концервация, след което ще се експонират в Исторически музей Дупница.
Комплексът от раннохристиянска базилика и средновековна църква при с. Червен брег, община Дупница е обявен за групова недвижима културна ценност с категория национално значение.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ