20.8 C
София
петък, март 29, 2024

Арх. Игнатов за ФАКТИ: Събират данъци с последните стотинки на хората и после ги крадат

ПРОЧЕТИ СЪЩО

“Национални каузи, които са финансирани с европейски средства, си ги присвояват като едва ли не свои идеи и постижения, те ги и изцеждат, като има безкрайно много сигнали за уговорени обществени поръчки, поръчки с дискриминационни условия, в които могат да участват две или три фирми в България и виждаме финалния видим резултат в буквалния смисъл, само че за съжаление в лоша конотация. Разпадащи се структури, конструкции, хидроизолации, топлоизолации в цялата страна. Не само метрото“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ общинският съветник от “Демократична България“ в Столичния общински съвет арх. Борислав Игнатов. Той даде своята оценка за настоящото управление в контекста на проблемите с третия лъч на метрото и аварията в метростанция “Интер Експо Център“.

“Магистрали, саниране, виждате паднали топлоизолации на сгради, пътища с пропадания, срутища на скали по магистралите и второстепенни пътища. Безкрайна плеяда от такива провали, гръмогласни, които в друга държава биха довели до незабавна оставка на правителството и до хора в затворите. За съжаление у нас има някаква страхотна толерантност към такова поведение и тези хора продължават най-безочливо да се появяват по екраните и да твърдят едва ли не, че дъждът бил причина, „невероятната“ Перловска река, която аз подозирам, че скоро ще се окаже, че има Перловски океан под София, който поглъща цялата земя и че той е причината за всички неудачи в подземното строителство на метрото“, допълни арх. Игнатов.

Той коментира и начина на възлагане на поръчки от това компрометирано управление – и на централно, и на общинско ниво. „За различните сектори те имат една палитра от обиграни номера за организиране на този вид дейност, но винаги в тях има сериозна непрозрачност, което естествено води до обосновани съмнения за корупция, нечиста игра, не конкурентно поведение на пазара, облагодетелстване на различни фирми. Тези любими фирми всъщност са преносителите на средствата от държавния или общинския бюджет към шкафчето. Това е един от основните механизми как обществените пари по един привидно легален начин – чрез обществени поръчки, чрез възлагане на големи строително-монтажни работи, или ремонтни, които продължават с години, например тунела “Витиня“, който е „златна кокошка“. От там изтичат огромни количества средства, които наистина в повечето случаи въобще не стигат до работници или подизпълнители. Има много сигнали, много случаи, които от журналисти са показвани през годините“, обясни и припомни общинският съветник.

“Излиза се с всякакви такива номера, че едва ли не било секретна информация. Много крещящ случай напоследък е за канализацията на София. Изработен е проект, който предвижда къде да има канализация, т.нар. РПП – регионално предпроектно проучване, платено с европейски средства – 4.5 млн. лева, и това беше засекретено. Въпреки че от граждани има над 10 искания за достъп до обществена информация, също и от нас като общински съветници от “Демократична България“. Водят се дела и пак не дават. Не изпълняват съдебни решения и това е наистина скандално. Не ги дават (б.р. договорите, проектите). Казват, че били секретни, че били платени, че били не знам какви си. Това е абсолютно нарушение на всякакъв морал“, заяви още той.

Арх. Борислав Игнатов коментира и внушенията, че софийското метро е евтино. ‘Това е просто смехотворно. Всяка стойност на каквото и да е, в която и да е държава, трябва да се сравнява със стандарта на населението в държавата. А не например с Япония или Швейцария. Спрямо швейцарските цени – да, тук е евтино. Само че спрямо заплатите е изключително скъпо и хората едвам свързват двата края“, категоричен бе общинският съветник.

Проверка по рама

Водещата Лили Маринкова отбеляза еврофондовете се приемат от ГЕРБ като партийна собственост, а от своя страна гостът ѝ отвърна така: „Абсолютно. Като лична каса, от която парите трябва да отидат в частните каси“.

“В голяма част тези проекти са финансирани от европейските данъкоплатци. Даже в случая с метрото и магистралите това е основната част, парите идват отвън. Много добре са напипали този момент, че в България няма някак си такава обществена негативна реакция, когато европейски пари се присвояват. Смятат за чужди, но са нашите пари като европейци“, коментира още арх. Игнатов.

“Безсмислени строежи, безсмислени ремонти. Ремонтират нещо, което е в много добро състояние. Например градските площади в повечето градове ги ремонтираха насила, защото имаше пари за ремонт на площади. В същото време в същия град има нужда от ремонт на училището, но няма пари за това. Това е ясен пример за абсолютна липса на политика в добрия смисъл на думата “политика“. Политиката в добрия смисъл е стратегическо планиране – какво да се прави, с какви средства, къде, за да има максимален ефект за вложените обществени пари. Тук (б.р. в момента в България) е точно обратното. Търси се максималната печалба, да не кажа кражба на обществени средства. За това линейни обекти като магистрали, газопроводи, електрически линии, жп линии, те са известни в професионалния свят като обектите, в които най-лесно може да се скрият количества. Представете си – 1 или 2 см в дебелина на асфалта на една магистрала в дължина на 100 или 200 км, за какви огромни количества става дума. Когато се вложи малко по-малко материал, малко по-малко чакъл, магистралата в първия момент изглежда годна, тя може да бъде открита, могат да бъдат прерязани ленти, но след след 3 години, или в идеалния случай след 5, в друг мандат тя пропада, но виновни няма, защото е минал гаранционният срок и всичко започва отначало с ремонт на новото“, поясни архитектът и едновременно с това общински съветник в София.

“Основният проблем, който е очевиден за всеки професионалист, е липсата на контрол. Истински, педантичен контрол на обществените средства да са в обществен интерес. Точно обратното е – скрива се информация, за да може средствата да потънат по едни линии, които така и не се разбират къде са, и накрая да се твърди, че това е било най-евтиното метро, най-евтината магистрала. Наивни твърдения. Може би едно дете на 6 години може да повярва в тях, но не вярвам някой българин да вярва.

В България стандартът е най-ниският в Европа, и то вече ние сме два пъти след румънците по-ниско, а не някакви проценти. Хора заминават напред, развиват се страхотно, но това стана възможно след като направиха Специализираната прокуратура в Румъния и изведнъж се откъснаха напред. Аз държа много близка връзка с архитекти от Румъния и просто това, което те правят, обектите, които реализират – училища, музеи, неща, които са абсолютно в обществен интерес, паркове, тук в България не можем и да си го мечтаем, защото средствата потъват в корупция. Това е раковото образувание на всяко общество“, добави още общинският съветник.

Той бе категоричен, че метростанциите в София трябва да се кръщават на велики българи, а не да бъдат с имена на фирми и хотели, които най-малкото в обозримо бъдеще може изобщо да не съществуват.

Магазин за Акумулатори

“Проблемът е, че няма конкурсно в назначаването и на кадрите. Не се обявяват конкурси, на много места има служители, които от години, да не кажа от десетилетия, изпълняват длъжности, които са конкурсни по закон. Tе са на временно изпълнение, което принципно е ограничено от закона, но кметовете преподписват договорите с тях на например 6 месеца. Това е голямо нарушение. Няма конкурсно начало, не се търсят добри и кадърни кадри. Напротив – търсят се партийни послушковци. Хора, които са готови да си пренебрегнат името, честта, морала, за да услужат на някого, и хора с множество провинения. Столична община е пар екселанс пример. Хора с огромни провинения през годините се толерират, държат се на своите постове, дори с времето растат в йерархията.

№1 решение е конкурсното начало за всички длъжности, за които е задължително да бъдат проведени с конкурс. Честни, открити, ясни и електронни конкурси. Второто основно лечение за този проблем е електронното управление. Електронни отчети за всеки, какво е правил е през деня, седмични отчети, ясна визуализация всяка преписка къде се намира. В момента в Столична община всички преписки са забатачени и се влачат с месеци, вместо да бъдат обслужени в законовия срок от например 2 седмици. Всичко това води до едно отвращение на гражданите от администрацията и до вярването, че трябва да имаш човек, за да се свърши нещо. Отблъскващо е и за инвестиции. Неслучайно в България няма големи чужди инвестиции напоследък и няма нито една американска инвестиция точно заради това. Заради корупцията. Американският бизнес модел не може да планира странични средства и черна каса“, сподели своят поглед над нещата арх. Игнатов.

“Практически всички, свързани с едри обществени поръчки, се засекретяват под грифа „Стратегически обект“, информация, която не е за публично достояние, информация, за която общината е платила. Например геодезическо заснемане на нещо. Визирам канализацията. С някакви договори се оправдават, че по силата на договора, който били сключили, нямали право да разпространяват информацията. Добре, кой го сключи този договор? Нека да бъде показан, да бъде уволнен публично, да му се потърси отговорност, защото това води до огромни щети на и без това тънката, безкрайно малка величина на данъчната сила на българския народ. Българите имат толкова ниски доходи, докарани са наистина в калта на Европа, последно място. Наистина в България данъци няма откъде да се съберат, защото хората нямат приходи. И въпреки това тези данъци, събрани с последните стотинки на много от хората, се прахосват и се крадат. Това е просто абсолютна всякаква липса на морал, на чест… Да краде собствения си народ, който е докарал до просешка тояга“, заяви арх. Борислав Игнатов в края на своето участие.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F1247126425681043%2F&show_text=false&width=560″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ