8.8 C
София
петък, април 19, 2024

Бежанските деца, за които Европа е мащеха

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Над 18 000 непълнолетни бежанци за изчезнали в Европа само за две години. Тревожното е, че повечето от тях вероятно са станали жертва на експлоатация.

При рутинна проверка на автомобил на германско-полската граница полицията открива четирима виетнамци без документи, сред които и 15-годишно момиче. Оказва се, че то няма роднинска връзка с останалите пътници. Момичето е поето от социалните служби, но скоро след това изчезва.

Служител в дома, в който момичето е било настанено като „непридружен малолетен бежанец“, подава сигнал. Но то така и не е открито – само се превръща в част от статистиката. А тя е наистина стряскаща – в периода 2018-2020 година в Европа от социалните домове са изчезнали 18 292 непълнолетни. Информацията е резултат от международно изследване, наречено „Изгубени в Европа“, в което участват редица медии, сред които британският вестник „Гардиън“ и германското радио rbb.

Статистиката – безлична и безразлична

Изследването разкрива слабостите на националните статистически служби. Франция, Дания и Румъния например не събират информация за изчезналите деца. България не прави разграничение между непридружени и придружавани деца и младежи. Споделянето на информация между службите в различните държави също не функционира оптимално.

ЕС е наясно с тези проблеми. Говорител на еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон, която отговаря и за бежанците, обяви във връзка с изнесените данни следното: „Европейската комисия вече е сигнализирала на държавите членки, че трябва да направят повече за предотвратяване на изчезването на деца бежанци, включително чрез по-доброто събиране на данни“.

Проверка по рама

Принуждават ги да вършат престъпления

Поради всичко това от международната организация за защита на правата на децата ECPAT предполагат, че броят на изчезналите деца е още по-висок и подлагат на критика липсата на обща европейска система, която да ги регистрира. Основните опасности пред тях са да станат жертви на експлоатация и зависимости.

Полицията в Германия се натъква на изчезналото 15-годишно виетнамско момиче случайно – откриват го при претърсване на жилище в Берлин. Оказва се, че то живее при виетнамска двойка, която се занимава с нелегална търговия на наркотици и цигари. Момичето е трябвало да работи в козметичен салон срещу 300 евро месечно, но също така – да пренася наркотици и да продава цигари.

Проблемът е общоевропейски

В периода 2018-2020 година само в Германия са регистрирани 7806 изчезнали непридружени деца и младежи. Повечето от тях са от Афганистан, Мароко и Алжир. Рано или късно по-голямата част от тях се появяват, но следите на 724 все още се губят. Криминалните служби обаче признават, че заради различни проблеми със събирането на информация и липсата на лични документи тези данни са по-скоро ориентировъчни.

Съществуването на организирани престъпни групи за контрабанда на деца в Европа е известно отдавна. Още 2016-а година Европол предупреждава за мащабите на тяхната активност. През януари 2021-а година Федералната криминална служба потвърди пред rbb, че съществува мрежа от виетнамски контрабандисти и трафиканти на хора, която действа на европейско ниво.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ