8.8 C
София
петък, април 19, 2024

Беларуският президент Лукашенко обяви готовност за конституционни промени

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че е отблъснал „блицкрига“ от чужбина и че трябва да се промени конституцията, защото той има твърде много власт.

Това стана пред „Всебеларуско народно събрание“.

Лукашенко обяви готовност за конституционни промени. По време на двудневното „Всебеларуско народно събрание“ 2700 участници, включително 300 чуждестранни гости, обсъждат изпълнението на програмата за социално-икономическо развитие на страната за периода 2016-2020 г., както и очертават планове за следващата петилетка.

Промените в Конституцията се възприемат като реакция на масовите протести в Беларус след спорните президентски избори през август. Александър Лукашенко подчерта, че 2021 година ще е решаваща за удържането на властта.

В реч пред делегатите на „Всебеларуското народно събрание“ президентът обяви, че подстрекателите на антиправителствените протести са в чужбина. Беларус е била подложена на „най-тежката атака отвън“ за сваляне на правителството му, смята Лукашенко. Но този „блицкриг“ и опитът за „цветна революция“ са се провалили.

Проверка по рама

А истинският революционер бил той:

„След Октомврийската революция – въпреки че ние сме против революциите, но по природа аз съм по-скоро революционер, отколкото песимист или еволюционер. Та тогава великият Ленин, откривайки конгрес като нашия, заяви: „Революцията, за която болшевиките толкова много говориха, се сбъдна“.

Повечето от делегатите, присъстващи на двудневното събрание, са проправителствени местни депутати и длъжностни лица, избрани на закрити заседания. 66-годишният Лукашенко заяви, че събранието може да обсъди конституционни реформи, а политици, близки до властта, намекнаха за възможността за амнистия на политическите затворници.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ