22.8 C
София
петък, юни 14, 2024

Бивш експерт от ГДБОП разкри може ли машините за гласуване да бъдат хакнати

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Най-масовото гласуване с машини за първи път в България ще е на парламентарните избори пролетта. Може ли електронният вот да се хакне?

„Масово има объркване сред българите „ама как така ще ни позволят да гласуваме по интернет“. Има разлика между дистанционно и машинно гласуване.

Ние още сме далеч от дистанционното гласуване. В България имаме машинно гласуване, което не е прецедент нито за Европа, нито за САЩ, това не е нещо ново“.

Това заяви киберекспертът и бивш служител на сектор „Киберсигурност“ в ГДБОП Любомир Тулев в студиото на „България сутрин“.
По думите му машините ще спестят много време на секционните членове.

„Машините ще спестят времето за броене и калкулиране на бюлетините. Информацията се събира локално, не се праща по интернет. Тя се събира на машината и после просто се принтира“, обясни Тулев.
Според киберексперта хипотетично има възможност някой да влезе в машината с лаптоп.

Проверка по рама

„Но този интерфейс ще бъде заключен. Далеч съм от мисълта, че ще бъде манипулиран вотът“, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

И добави: „обучението на секционните членове да попълват протокол е в пъти по-сложно от обучението да работят с машините. Разбира се, че ще има обучение, но то е в пъти по-лесно. Ще има и техническа поддръжка на място“.

Любомир Тулев коментира, че България е все още далеч от дистанционно гласуване, защото трябва много време за уеб апликация, а и дистанционното гласуване крие изключителни рискове.

„Това в момента е позволено само в Естония и Латвия“, каза той и допълни, че според него „камери по време на избори е прекалено много“.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ