18.8 C
София
сряда, април 24, 2024

Била ли е Ротондата „Св. Георги“ в миналото баня

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Ротондата „Св. Георги“ в столицата е била в миналото си баня“, каза пред БНР проф. Зарко Ждраков от Националната художествена академия.

„Заради оформянето на новата столица се ликвидира целият Османски период. Много паметници от този период, включително църкви са били ликвидирани. Едва са спасили църквата „Света Петка Самарджийска“, донякъде за това е спомогнал митът, че в нея са погребани костите на Васил Левски. Също е щяло да бъде съборена и Боянската църква, която пък е спасена благодарение на намесата на Елеонора Българска, съпруга на цар Фердинанд. Това е съдбата на българското културно наследство след Освобождението тук в района на София“, разказа в „Хоризонт до обед“ проф. Ждраков.

Проф. Ждраков заяви също, че големият спор е дали „Ротондата „Св. Георги“ е мавзолей или баня. Видни археолози твърдят, че това е мавзолей, каза той.

„Ако е мавзолей, тя не може да се бутне. Само, че всички мавзолеи са кръгли, а този не е. Само куполът е кръгъл. Но само заради това, не може да се нарича ротонда, това не е правилно, трябва цялата сграда да е кръгла. Тук си има странични помещения, няма как да е ротонда. А тук в сградата има и басейнчета, тръби, от които изтича вода“, поясни още специалистът.

Още по темата в звуковия файл.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ