18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024

Биляна Гяурова-Вегертседер: Българските европрокурори са в шпагат, рискът от натиск остава

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Биляна Гяурова-Вегертседер

Най-вероятно стартът на българските европейски делегирани прокурори може да е на полето на обществените поръчки, каза пред БНР Биляна Гяурова-Вегертседер, председател на Българския институт за правни инициативи.

Българските европейски делегирани прокурори са в „малко разкрачено положение, в един шпагат“, защото си остават прокурори и следователи по националното законодателство, а при нас прокуратурата е йерархична структура и опасността и рискът от вътрешноинституционален натиск си остава, коментира Гяурова в предаването „Преди всички“.

Тя смята, че правилата на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, по които бяха одобрени финалните десет имена, са имали „леки дефекти“. Ограничението всеки от членовете на прокурорската колегия да може да гласува само за 10 кандидата елиминира понятието подбор, уточни Биляна Гяурова-Вегертседер. 

Добрата новина по думите й е, че този избор не е окончателен. Европейската прокуратура не е обвързана с имената, които ще бъдат изпратени, може от тези десет да избере някои и да върне други кандидати, допълни тя.

Само 11 от кандидатите са събрали положителен вот. Ако има върнати имена, с кого ще бъдат заменени отхвърлените кандидати?

Проверка по рама

Прокурорската колегия трябва да публикува пълния списък от всичките 31 кандидати, за да се види как са подредени, заяви Биляна Гяурова-Вегертседер.

„Беше една много изненадваща, почти перфектна математическа калкулация. Десет от десет, да няма повторно гласуване за нито един кандидат беше доста интересно съвпадение.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ