32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Бойко Атанасов: Изборът на ВСС беше предопределен, решението на Кьовеши ще е голям тест

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Процедурата на конкурса не се проведе по правилата, приети от ВСС, и съгласно регламента. На мен ми изглеждаше като предопределен избор“. Това заяви пред БНР следователят Бойко Атанасов във връзка с избора, който направи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 10 делегирани прокурори, които ще работят по делата от компетентността на Европейската прокуратура. В подбора се включиха 31 магистрати, един от тях беше Атанасов, който на изслушването единствен критикува главния прокурор Иван Гешев.

Според него е имало смущаващи обстоятелства, защото в процедурата не е било наблегнато на това дали кандидатите имат качества като професионалисти, които са работили по данъчни и икономически производства, свързани с международно сътрудничество по наказателноправни въпроси и са сходни с тези, които ще разследва Европейската прокуратура.

„В проведената процедура от ВСС беше наблегнато на други неща. Липсваше информация от атестациите на прокурорите, следователите и съдиите“.

По думите на следователя крайното решение на главния прокурор Лаура Кьовеши и на Европейската прокуратура дали да назначи хората, които се предлагат от България, ще бъде един голям тест:

„Защото обществото чака някой друг да реши проблемите отвън. Свикнали сме да идеализираме фигури, които са извън страната, за да решат проблемите ни“.

Проверка по рама

Атанасов посочи, че изслушването на кандидатите е било в рамките на 10 минути и е приличало повече на конкурс за умения, които са други, но не и за професионалисти.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ