12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Бойко Борисов инспектира изграждането на газовия интерконектор с Гърция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Премиерът Бойко Борисов поиска още тази година газовият интерконектор с Гърция да бъде готов.

Той инспектира изграждането на съоръжението и отчете, че проектът закъснява.

Борисов изтъкна, че от този интерконектор зависи диверсификацията на газовите доставки, не само за страната ни, но и за целия регион.

Това е сто процента диверсификация, ще печелят и гърците, и българите, и целият регион, заяви премиерът и подчерта, че това е и европейски приоритетен проект.

„Този проект „Юг-Север“ до Полша. И най-важното – 100% диверсификация, различни доставчици, дали американски втечнен газ, дали е катарски, дали израелски, няма значение, идва на Александруполис. България е закупила, наша собственост 20% от терминала, от тези тръби, българска 100% собственост, отиват до Чирен, където се съхранява, а от Чирен – дали за Сърбия, дали за Северна Македония, дали за Румъния“, посочи Борисов.

Проверка по рама

Премиерът беше придружен по време на проверката от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петкова и Лъчезар Борисов.

Пандемията забави малко работата по обекта, коментира премиерът и допълни, че вече има точен график на работа, а на работниците са осигурени всички възможности за дейност. Борисов обърна внимание и на това, че теренът в района на границата е сложен за работа. Изпълнителят на обекта увери премиера, че се работи независимо от метеорологичните условия.

Министърът на енергетиката съобщи, че вече 101 километра е дължината на заварените тръби, 128 километра тръби са разнесени, 170 километра е разчистеното трасе и 43 километра тръби са вече под земята. Очаква се да постъпят и средства по еврофинансирането на проекта.

Премиерът изрази надежда през март с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис да направят съвместна инспекция на обекта в най-трудната му част.

Борисов съобщи, че ще се осигури и техническа възможност за газификация на Кърджали.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ