14.5 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Бойко Рашков ще отговаря за изборите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Служебният кабинет, чиято основна задача според конституцията е да гарантира честни избори на 11 юли, сформира екипа, който ще отговаря за това. Начело застава вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

С организационно-техническата подготовка на вота на централно ниво са натоварени още министрите на финансите, на регионалното развитие, на външните работи, на здравеопазването и на правосъдието. По места отговорността за провеждането на изборите е на областните управители, които ударно и накуп бяха сменени в сряда. Мотивът е да се гарантира и осигури провеждането на честни избори и намаляване на купения и корпоративен вот, обяви говорителят на правителството Антон Кутев.

„Това, което има като указание към областните управители, е да гарантират честния вот на изборите“, каза той и допълни, че те ще трябва да намалят и възможностите „за купен и корпоративен вот“.

Координацията по изпълнението на дейностите във връзка с подготовката на изборите на 11 юли е възложена на вицепремиера Рашков, реши правителството. Той ще ръководи дейностите по съгласуване с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали. Рашков е отговорен и за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Както вече е ясно, за първи път в секциите в страната и чужбина с над 300 гласоподаватели ще се гласува само машинно.

 

Министърът на финансите Асен Василев пък трябва да внесе в МС проект на тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат за предизборната си агитация по БНТ, БНР и техните регионални центрове.

Проверка по рама

Както обикновено министърът на регионалното развитие и благоустройството – в случая арх. Виолета Комитова, отговаря за изготвянето и публикуването на избирателните списъци, Министърът на външните работи Светлан Стоев трябва да подготви произвеждането на изборите в чужбина, а правосъдният министър Янаки Стоилов – в затворите. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, заедно с главния здравен инспектор, пък трябва да определят противоепидемични мерки. Всички те ще информират премиера Стефан Янев за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ