Последни

Боян Атанасов пред ФАКТИ: Олигархията е противник на мажоритарния вот

„Пресечната точка и нещото, в което имаме най-много допирателни с хората, които преди няколко години проведоха референдума и впоследствие основаха и „Има такъв народ“, към която и аз се числя и от чието име се кандидатирам за народен представител, беше мажоритарният вот. Това е основната причина да издигнат моята кандидатура, но не е нещо, което от вчера смятам, че трябва да се промени в България, а от повече от 15 години. От толкова време се опитвам, доколкото го позволяват силите и възможностите ми, да предизвикам или подтикна хора, организации или партии да направят тази промяна в изборното ни законодателство“.

Това каза пред ФАКТИ Боян Атанасов – член на ПП „Има такъв народ“ и кандидат на партията за народен представител в 45-тото Народно събрание от 23 МИР в София. Атанасов е дългогодишен застъпник на въвеждането на мажоритарна изборна система у нас и за извършване на промени в Наказателния кодекс в посока самозащитата с оръжие.

Мажоритарното гласуване в два тура не е някаква екзотика. То е толкова позната форма, например във Франция в момента избират по този начин. Няма нищо нетипично или ново в мажоритарното гласуване, напротив – това е една от най-старите и най-демократичните форми на вот. Като се тръгне от Древна Гърция и Рим, мине се през всички демокрации като Франция, Англии, САЩ – независимо дали депутати, конгресмени и т.н., там се гласува само по този начин, защото това е най-демократичният избор“.

Относно предимствата на мажоритарния вот, Боян Атанасов каза: „Мажоритарният избор е истинският избор. В същността е думата избор. Когато вие избирате нещо, имате право да го изберете, имате право и да не го изберете, независимо дали избирате депутат или някакъв продукт. Докато при пропорционалната система, вие нямате право нито да изберете, нито да не изберете. Имате право да потвърдите нечии друг избор, който е направен някъде в някоя партийна централа, неизвестно под чие внушение, неизвестно кой и как е подредил нещата. В тази система нямате право да изберете, можете единствено да дадете гласи си“.

„Преди време четох едно интервю, от времето, когато на посещение в България бяха двама депутати от Англия. Единият депутат беше от Консервативната, другият от Лейбъристката партия. Интервюто беше обширно, тогава предстоеше приемането на България в Европейския съюз, ставаше дума и за изборното законодателство, за това как у нас избираме парламент. Спомням си, че и двамата казаха, че пропорционалният избор е най-голямата измама в изборното законодателство на 20. век . И двамата бяха избрани мажоритарно“, разказа Атанасов.

Проверка по рама

В контекста на предстоящите избори и след споменаването на думата „измама“, на въпроса дали очаква изборни измами, той отговори: „Конспиративните теории в тази посока винаги могат да се постигнат, не че отсъстват. Всеки ден в своите интервюта различни кандидати и партии говорят за това, защото всеки си прави сметка да извади някакви дивиденти. Винаги е възможно, колкото и да не ми се иска, да има изборни измами. Изборни измами са много възможни точно при пропорционалната изборна система. Купуването на гласове е нещо типично за пропорционалната избирателна система. Когато отиваш в един район и можеш да си купиш 3000 хиляди гласа, ти почти си гарантираш място. При мажоритарните избори обаче, в един район имаме средно 25-30 хиляди човека. Там, за да си гарантираш изборите, трябва да купиш поне половината гласове, защото изборите в мажоритарния вот са 50% плюс един глас. Ако искаш да купуваш вот в мажоритарна изборна система, за да спечелиш, трябва да купиш 50% от гласовете плюс един. Не е толкова лесно да се купи. Да не говорим, че ако в един район хората разберат, че някой пазарува гласове, всички честни хора ще гласуват срещу него“.

Относно това дали при участие в 45-тото Народно събрание ще работи именно за нова изборна система, Атанасов каза: „Мажоритарната изборна система е една от основни цели както на мен, така и на „Има такъв народ“. Тези цели са обявени и в предизборната платформа, и в сайта на партия. Основните цели са по въпросите, които бяха поставени с референдума през 2016 година. Някои от тях по различни причини отпаднаха – като пряк избор на главен прокурор. По тези цели трябва да се работи и да се търси консенсус, да се водят дебати. Промяната в изборната система обаче наистина е нещото, което може да промени ситуацията в държавата. Неслучайно, където е имало промени в тази посока, рязко са се подобрили условията и политическият климат.

Преди няколко години румънците проведоха референдум, италианците няколко пъти правиха опити да променят системата. Олигархията навсякъде е противник на мажоритарната система. Тя няма сметка народът да има повече правомощия, повече контрол. Мажоритарният вот означава именно повече контрол. Когато вие познавате депутата, когато знаете биографията му, знаете какво е казал и какво е обещал, много лесно е да прецените дали на следващите избори този човек заслужава вашето доверие. Това директно елиминира прескачането от партия в партия, от листа в листа на едни и същи хора, които гледаме как от 30 години обикалят целия политически спектър. Няма значение дали днес са в една партия, а утре в друга, дали днес са кандидати от Кюстендил, утре от София, вдругиден – от Варна, те отново са в Парламента. В мажоритарната система като избирател, ако видите човек, който е излъгал доверието ви като кандидат от вашия избирателен район, първо, няма да гласувате отново за него и второ, ако иде в друг район, там хората съвсем няма да подкрепят парашутист, който някой им е спуснал“.

Предимствата на мажоритарния вот са изключително много. И партийните централи не искат тази промяна. Те искат да си редят листите, листите да имат водач, чието влизане в Парламента е сигурно, да имат поредица от послушни депутати, най-често с недоказани професионални качества, които обаче са вътре. Вътре са и така работи тази система. Именно затова искаме тази промяна. Избирателната система е в основата на всяка политическа система, без значение дали е парламентарна, президентска или монархическа. Неслучайно Избирателният кодекс е най-промененият закон за тези 30 години Преход у нас. Първата работа на всяко ново правителство е да променя Избирателния кодекс. Тези промени общо взето са козметични и обслужват една или друга централа, но реалните промени са никакви и ние се въртим в един омагьосан кръг, нищо не се променя. Затова положението в държавата е такова. Затова няма година без протести, защото няма реформи, промяната е козметична“, каза още Боян Атанасов.

След това разговорът премина към темата за самоотбраната и законовите промени, които според Атанасов трябва да се извършат в тази посока. „За мен това е една сериозна тема. Подобна промяна в Наказателния кодекс мина на първо четене. Беше инициирана от ВМРО, което аз напълно подкрепям. За съжаление обаче не успя да мине на второ четене“, каза Атанасов и обясни същината на въпроса: „Става дума за промени в Наказателния кодекс, целящи разширяване пределите на неизбежната самоотбрана. Не става дума да се разреши свободното носене на оръжие и хората да тръгнат по улиците, да се стрелят и да разрешават проблемите си. Нищо подобно. Става дума за това, че оръжието е гарант за собствеността и живота на нормалните хора, които нямат друга опция за защита при някакво нападение. Говорим за защита на дома, собствеността, собствения живот и този на близките ни“.

„Неслучайно това е така в държави, които много пъти са ни били за пример – няма да казвам САЩ, но нека се съсредоточим върху Швейцария, която е третата най-добре въоръжената държава в света. Там на трима души население, двама притежавам законно оръжие. Изваждането на разрешително за оръжие не е толкова сложно – става след изкарване на един курс, подобен на този за управление на автомобил. Швейцария е една от страните с най-нисък процент престъпност – убийства, грабежи, изнасилвания.

Магазин за Акумулатори

Има теза, че с притежаването на оръжие едва ли не ще се увеличи престъпността. Напротив – точно обратното е. Отдавна е доказано в редица международни изследвания, че строгият режим или пълната забрана за притежаване на огнестрелно оръжие не само не намаляват престъпността и убийствата, а дори напротив. Ако например жена е нападната от няколко мъже, какви опции има тя, ако не е въоръжена? Трябва да има някакви специални умения, докато ако притежава капацитета и възможността да използва огнестрелно оръжие, може да гарантира сигурна смърт на трима-четирима от тях. Тогава те ще си дадат много добра сметка дали си заслужава риска да нападнат тази жена.

Когато гледам поредния репортаж за бити, изнасилени пенсионери по нашите села, които нямат никаква възможност за защита, все повече и повече се затвърждава убеждението ми, че тази поправка трябва да мине максимално бързо. Има ги и другите случаи на баби героини, които притежават оръжие и не си лягат без пистолет или пушка, баби, които се явяват майки-закрилници на селото и околностите. Там престъпници и бандити не влизат, защото рискуват да им се случи най-лошото. Това обаче са единици. Хората ги е страх и не могат и да си помислят, че могат да използват оръжие, дори и да имат законно такова. Страх ги е, защото след това следват разследвания, веднага обвинения за опит за убийство или направо за убийство. Всички знаем скоростта, с която у нас работят правораздавателните органи.

В единия случай имаме човек, който е пристъпил собствеността и заплашва пряко живота ви. Вие нямате време да го питате с какви намерения в 02:00 часа през нощта влиза в имота ви. Няма да търсите обяснение дали има оръжие или не. Става дума за секунди и ако човек има оръжие, в такава ситуация трябва да има правото да използва оръжието“, коментира Боян Атанасов.

След това разговорът премина към важността от това гражданите да гласуват на 4 април. „Хората трябва да знаят, че гласувайки, след това те имат правото да изискват от политиците, на които са гласували доверие, нещата, които са им били обещани. Гласувайки, трябва да помислят много добре за кого гласуват, да си дадат сметка, че правят това и за себе си, и за децата си, и за държавата, в която живеят. Ще се върна в първата тема на разговора ни – мажоритарният избор ражда личната отговорност, персоналната отговорност, която хората търсят вместо колективната безотговорност, която наблюдаваме в безпринципните коалиции.

В момента виждаме хора, които до вчера са били в парламента като куче и котка, днес да се прегръщат и правят някаква коалиция. Обещават на избирателите си и ако влязат във властта, много лесно се отказват от обещанията си в името на някакъв компромис, в името на това, че трябва да се направи правителство или защото коалиционният партньор мисли по друг начин. Всичко, заради което хората са им дали доверието си, отива в коша за боклук, а хората не могат да им потърсят отговорност. Ако има мажоритарен избор, много трудно някой ще си позволи да излъже. При такъв избор би могло да се мисли и за отзоваване, защото само мажоритарно избран депутат може да бъде отзован. Хората подкрепят изключително много възможността да могат да отзоват човек, който е предал очакванията им“, каза Атанасов.

В края на разговора Боян Атанасов говори за провеждането на референдуми у нас. „Референдумът, който беше проведен през 2016 година у нас беше с много големи резултати на одобрение – над 70%. Политическата ни класа се направи на умряла лисица по повод този референдум все едно нищо не се е случило като не зачете резултатите от него. Направиха си и такъв закон, който да ги обслужва идеално. Имам предвид Закона за референдумите (бел. Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление). Провеждането на референдум е много трудно според разписаното в него. Едно след друго са препъни-камъчетата в този закон и те съществуват, за да не се случи да ни попитат нещо. Много ги е страх на питат нещо суверена си, който по Конституция им е работодател. Партийните централи много боязливо подхождат към тази тема, много опасно е да ни питат. За тях обаче не е опасно да гласуваме на избори и да си дадем гласа за тях“, каза Атанасов.

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти
Back to top button