10.8 C
София
събота, април 20, 2024

„Брат ми знаеше, че животът му се отнема от министерството“. Ядосайте се

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ядосайте се. Моля ви, ядосайте се. Защото това са думите на един младеж, който преди година губи брат си заради напразни обещания и една държава, който го спъва по пътя към Австрия и шанса за нов бял дроб, глътка въздух и живот. Борисовата държава. И онази правителствена болница, която миналата седмица бе замесена в поредния скандал – схема с трансплантации на органи.

Ядосайте се.

На 13 октомври 2018-та година 29-годишният Адриан Петков почина в болница в очакване на белодробна трансплантация. Дълги години бори тежката диагноза – муковисцидоза. Адриан така и не дочаква шанса си за живот. Операцията, на която е трябвало да се подложи, не се извършва в България, а в чуждестранни клиники в ЕС. Там обаче отказват да го приемат заради едно изтекло споразумение между родината ни и организацията „Евротрансплант“.

Въпросното споразумение изтича през 2017 г. България предприема стъпките да го поднови, а пациентите се оказват в задънена улица.

Министерството твърди, че е направило всичко възможно.

Постепенно у нас в края на 2019 г. става ясно, че правителствената болница „Лозенец“ е успяла да извърши първата белодробна трансплантация. Това обаче се случва, въпреки че през 2012 г. Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) спря временно всички видове трансплантации в лечебното заведение, след като направената от нея проверка установи, че то не покрива нужните критерии. Тогава бе обявено, че болницата не отговаря на изискванията нито за бъбречни, нито за сърдечни и белодробни, нито за чернодробни трансплантации.

Проверка по рама

„Несериозно е в една болница, в която няма натриев хлорид, да се правят белодробни трансплантации. Няма донори, няма развита болнична апаратура, няма екип. Това са лъжи, които продължават три години. Хората стават все повече, трансплантациите са нула“, обясни пред bTV тази сутрин братът на починалия Адриан – Алберт Петков.

„Право на живот у нас има всеки, но тези неща не ги решаваме ние, а хора на високи позиции. Нещата в „Лоценец“ трябваше да се случат по начина, по който се случват в момента, доста отдавна. Просто предишното правителство явно е намирало онези директори за удобни. За толкова години не ги мръднаха, значи са си вършили работата…“, коментира още младежът.

„Трябва да си скъсат дипломите веднага, да ги вкарат в затвора. Такива доктори не трябва да съществуват. Има много лекари, които искат нещата да се случват добре. Не е сериозно в 21 век хората, които чакат белодробна трансплантация, да не получават помощ от държавата и да плащаш кислорода си сам. Тази държава не се опита за толкова години да ти осигури кислорода и да ти помогнат. Да си вързан за бутилката не е живот“, посочи още Петков.

Той не е оптимист. Според него в близките няколко години промяна в страната едва ли ще има. Спомена и огромната корупция като причина за рпоблемите.

„Ако ми беше по-удобно да замина, щях. единственото, което ни държеше, беше брат ми. Спряха ни от министерството да заминем, защото започнаха да ни лъжат. Три години не се направи нищо по въпроса. прави се целенасочено да не се случват в чужбина и избран екип да ги прави у нас“.

Джесика Вълчева

Магазин за Акумулатори

ФрогНюз

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ