24 C
София
вторник, април 16, 2024

Букурещкият формат осъди руските действия срещу България и Чехия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В контекста на променящите се предизвикателства и заплахи НАТО остава основа на евроатлантическата стабилност и сигурност. Това се казва в съвместната декларация на държавните ръководители от Букурещкия формат.

В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша размениха мнения и координираха свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО. Те се ангажираха да направят НАТО още по-силен съюз и споделиха виждания за развитието на организацията.

Държавните ръководители от Букурещкия формат (Б-9) потвърдиха своята „решителност за силна и трайна трансатлантическа връзка, основана на единството и солидарността между съюзниците”. Те изразиха готовност да насърчат „справедливото разпределение на тежестта” в съответствие с ангажиментите за инвестиции в отбраната.

„Предстоящата среща на върха на НАТО ще положи пътя към нова глава в трансатлантическите отношения”, се казва още в съвместната декларация.

В документа се отчитат различни заплахи и предизвикателства, пред които е изправен алиансът.

„Агресивните действия на Русия и натрупването на военни сили в непосредствена близост до НАТО, включително неотдавнашната ескалация в Черно море, по украинските граници и в незаконно анексирания Крим, както и нейните агресивни хибридни дейности, продължават да застрашават евроатлантическата сигурност”, пише в документа.

Проверка по рама

Държавните глави осъждат руските актове на саботаж на територията на Алианса, както е видно от експлозиите в склада с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушение на международното право.

„Изразяваме загриженост във връзка със съобщения за подобен модел на поведение на територията на България, както става ясно от информацията за продължаващото разследване в София. Ние сме напълно солидарни с нашите съюзници Чехия и Република България”, се казва в документа.

Държавите от Б9 декларират, че одобряват приетите наскоро стратегически военни концепции за засилване на възпирането и отбраната на Алианса и се ангажират с пълното им прилагане. Подчертава се ангажиментът за практическо сътрудничество и задълбочаване на диалога със съмишлениците на НАТО в региона.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ