12.6 C
София
четвъртък, април 25, 2024

Българите били перфектни туристи

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Поне 200 000 българи ще пътуват за празниците. Това заяви пред БНТ директорът на Института за оценки и анализи в туризма към УниБИТ Румен Драганов.

Той посочи, че в първите 10 дни на май ще достигнем половин пътувания в страната, а за целия месец – 1 млн. вътрешни пътувания. Това по негови думи означава много големи натоварвания в първите и в последните 10 дни на май.

Драганов обясни, че от бранша очакват около 35 000 чужденци тези дни, като общо за месеца те ще надхвърлят 400 000.

Той подчерта, че икономическият смисъл на туризма е да се подобрява местната икономика и да се създават нови работни места.

От своя страна проф. Георги Рачев – заместник-председател на Асоциацията на туристическите агенции и председател на Алианса на туристическата индустрия в България, отбеляза, че тези дни АМ „Тракия“ прилича на Цариградско шосе в 8.00 часа сутринта, когато е пълно с автомобили.

Според него се очертават хубави празници, които ще дадат възможност и на българите с имоти в съседна Гърция, които дълго време са нямали възможност да ги ползват.

Проверка по рама

„Не трябва да се пречи на туризма като бизнес, защото той е изцяло частен, но няма държава в света, която да не седи с цялата си мощ зад собствения си туризъм и да му дава възможност да се развива. И да обърнем внимание на българите най-после – перфектни туристи са“, коментира той.

Драганов също посочи, че е много важно държавата да се осъзнае, че е собственик. Същото се отнасяло и за общините, които по негови думи са доста богати откъм публично-общинска собственост и на тази бази да се гради националната реклама.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ