32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Българите във Великобритания ще гласуват при строги правила

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Британските власти дадоха съгласие за провеждане на гласуване за изборите за Народно събрание на 4 април. Вотът трябва да се проведе при спазване на всички мерки. Това става на фона нови, по-строги правила, които влизат в сила от днес във Великобритания, предаде bTV.

След като напусна Европейския съюз, според действащото българско законодателство, във Великобритания може да бъдат открити само 35 избирателни секции. Основното условие е изборите да протекат при стриктно спазване на всички разпоредби и мерки срещу коронавируса въведени в страната. Все още е забранено събирането на хора от различни домакинства на закрито или пък среща на хора на открито. На последните избори във Великобритания е имало секции с по 1000 гласоподаватели.

Сложно ще бъде и осигуряването на представители на българската държава във всяка от 35 секции. Командированите представители от София ще подлежат на задължителна 10-дневна карантина. От днес всеки, който ще пътува до Англия, трябва да си резервира и заплати пакет тестове за пътуване на цена от 210 паунда или около 500 лева. Задължително е всеки пристигнал да направи тест на втория и на осмия ден от карантината. Също от днес се въвежда и задължително карантиниране за 33 страни от така наречения „червен списък“, но България не е в този списък, поне засега. Но всички, които пристигат от страните в списъка, подлежат на задължителна карантина в хотел, посочен от правителството. Престоят в хотела се заплаща от пътуващите и е на стойност от 1750 паунда или около 4000 лева за 10 дни.

Към настоящия момент, когато се изисква карантина в одобрен от правителството хотел, пътниците могат да пристигат в Англия само на следните летища: Хийтроу, Гетуик, Лондон Сити, Бирмингам и Фарнбъро. И въпреки че мерките са обявени до 5 март, едва ли ще има промяна в тях, след заявеното преди дни очакване ограничения да има до ваксиниране на цялото население на Острова. Към момента, най-много заявленията за гласуване в секции извън страната регистрирани в ЦИК са във Великобритания – близо 6000. Съчетанието от висок интерес, възможност само за гласуване само в 35 секции и ограниченията на мерките срещу коронавируса със сигурност ще бъдат сериозно предизвикателство за всички ангажирани с провеждането на изборите.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ