22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Вижте истинския меч, вдъхновил легендата за крал Артур

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Мечът, който крал Артур извадил от скала в легендите, вероятно е точно това – легенда. Един друг меч, обаче, със също толкова невероятна история, съществува в действителност в параклиса Монтесиепи в Тоскана.

Галгано Гуидоти е роден през 1148 г. в Чиусдино. След като прекарал младостта си като заможен рицар, през 1180 г. Гуидоти решил да последва Божието слово и се оттеглил като отшелник близо до родния си град.

Той започнал да получава видения с Архангел Михаил, който го отвел до Господ и 12-е апостоли на хълма Монте Сиепи. В едно от виденията Михаил казал на Гуидоти да се откаже от всички земни притежания. Той отвърнал, че това ще бъде трудно като разцепването на камък и, за да докаже думите си, забил сабята си в камък. За негова изненада, сабята минала през непроницаемата повърхност като през вода.

Скоро след това един заблуден кон отвел Гуидоти до самия връх, който се бил появил във виденията му, където той решил да постави кръст. Тъй като нямал никакво дърво под ръка, той забил меча си в скалата, точно както във видението, и той останал там завинаги.

Проверка по рама

Година по-късно Гуидоти починал, а през 1185 г. папа Луций III го обявил за светец, а около камъка бил построен параклисът Монтесиепи, съобщава Atlas Obscura, цитиран pochivka.blitz.bg.

Твърди се, че мнозина са се опитали да откраднат меча. В параклиса са изложени мумифицираните ръце на крадец, който се опитал да извади сабята и внезапно бил убит от вълци. Защо само ръцете са останали не е ясно, но те служат като предупреждение към бъдещите бандити.

В наши дни сабята е защитена от плексигласови плоскости, наред с откъснатите ръце.

Въпреки че години наред мечът е считан за фалшив, последни проучвания изследваха оръжието и ръцете. Според събраните данни и металът и стилът на изработка са от края на 12-и, началото на 13-и век.

Макар че не е възможно да се провери истинността на невероятната история, тя съвпада с житието на Свети Галгано Гуидоти.

Твърди се, че невероятната история за сабята на Свети Галгано е вдъхновила легендите за крал Артур и меча Екскалибур, който той извадил от камък.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ