12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Все още няма решение за изтегляне на НАТО от Афганистан

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Присъствието на НАТО в Афганистан ще продължи, като все още няма решение за изтеглянето на Алианса. Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг след заседание на министрите на отбраната на страните-членки. По думите му само пълен успех на мирните преговори между афганистанското правителство и талибаните ще позволи изтеглянето на военните от НАТО, предаде БНР.

Столтенберг посочи, че съюзниците ще направят цялостна оценка на ситуацията в Афганистан, преди да решат окончателно дали да се изтеглят оттам на 1-ви май, както бе договорено миналата година. НАТО има присъствие в Афганистан от 2001 г. след нападенията на 11-ти септември в САЩ. В същото време НАТО увеличава тренировъчната си мисия в Ирак.

Столтенберг посочи, че трябва да се влее нова енергия в мирния процес в Афганистан, като настоя талибаните да започнат преговори на добра воля и да престанат да подкрепят международните терористични групировки. Генералният секретар напомни за пореден път, че договореното оттегляне на силите на НАТО от страната е под условие и допълни, че сега не е моментът да се взема категорично решение. Столтенберг каза още, че присъствието на Пакта е силно намалено – сега там има 10 хиляди военни от Алианса, като повечето са от европейските съюзници.

Увеличението на тренировъчната мисия в Ирак той мотивира с необходимата подготовка на местните сили за сигурност, което ще им позволи да не допуснат завръщането на „Ислямска държава“. Столтенберг припомни, че терористичната групировка е държала под контрол 8 млн. души и територия с мащабите на Обединеното кралство в Сирия и Ирак.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ