12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Втори съботен протест срещу сечта в Горна Трака

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Жители на селищно образувание Горна Трака започнаха петиция, чрез която се надяват да спрат започналото изсичане на гората, която по кадастрална карта се води към Коджа тепе. 

Според текста на петицията изсичането е започнало на 5 декември. Петицията е адресирана до Министерството на земеделието, храните и горите, Европейската агенция по околна среда, Министерството на околната среда и водите и Българското дружество за защита на птиците. Подписите в нея са на хора, които живеят в местността Коджа Тепе (позната и като Голяма Могила ), местността Ваялар и Горна Трака. 

Изсичаната гора е била засадена с противоерозионна цел, против наводнения и ветроспираща, припомнят местните хора и тази събота ще се съберат втори протест срещу сечта, 10 часа на спирка „Захари Дончев“. 

По този повод в предаването „Новият ден“ участва един от протестиращите Росен Неделчев, който изпрати в редакцията ни писмо със снимки на сечта и част от документацията, до която хората са стигнали, разкриваща историята и статута на терена днес.

Мястото на сечта „от птичи поглед“ заснеха еколозите от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) тук.

Проверка по рама


Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ