14.5 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Във Великобритания започват тестове на ваксината „АстраЗенека“ на деца

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Университетът в Оксфорд съобщи, че стартира проучване за установяване доколко е безопасна разработената съвместно с „АстраЗенека“ ваксина при децата.

Изследователите ще използват 300 доброволци, за да видят дали ваксината на „АстраЗенека“ срещу Covid-19 ще предизвика силна имунна реакция при деца на възраст от 6 до 17 години.

Опитите започват този месец в Университета в Оксфорд и негови клонове в Лондон, Саутхемптън и Бристол.

„АстраЗенека“ е една от тритe ваксини, изпозвани в Обединеното кралство. Другите две са „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“. Ръководителят на проекта професор Андрю Полард заяви, че макар и повечето деца да не са податливи на коронавируса и да е малко вероятно те да имат проблеми при заразяване, е важно да се установи нивото на имунен отговор при тях, така че ваксината да бъде използвана безопасно и успешно при  младите хора.

По-рано заместник главният медицински съветник на правителството професор Джонатан Ван-Там бе заявил, че са в ход няколко изпитания за разработване на ваксини, които са безопасни и ефективни при децата.

Проверка по рама

Според него е напълно възможно до края на годината Великобритания да разполага с лицензирани ваксини за деца. Повече от 14 милиона британци вече получиха първата си доза ваксина, така че правителството е на път да постигне целта си да имунизира 15 милиона до 15 февруари.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ