18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024

Възможни коалиции след изборите в Каталуния

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Политическите партии, които влязоха в регионалния Каталунски парламент след предсрочните избори вчера, вече обсъждат възможни коалиции за съставяне на правителство. Най-много гласове спечели Социалистическата партия на Каталуния с водач бившият министър на здравеопазването Салвадор Иля, но с най-големи шансове за правителство са сепаратистките партии, които имат мнозинство в 135-местния парламент. 

Изборният ден протече нормално въпреки пандемията, но само 53.5% от имащите право на глас отидоха до урните, което е с 22 на сто по-малко от предишните избори през 2017 година. 

Тежки преговори предстоят след изказванията на лидерите на отделните партии. Салвадор Иля обяви, че ще говори с всички политически формации, с изключение на крайнодясната „Вокс“, която за първи път успя да извоюва 11 депутатски места и е четвърта политическа сила. Отсега е ясно обаче, че коалиция между неговата партия и Републиканската лява партия на Каталуния е невъзможна, защото по думите на председателя на втората Ориол Хункерас, Иля представлява „корумпираната и упадъчна монархия”, а те искат да отцепят Каталуния. Най-вероятна е коалицията между Републиканската лява партия на Каталуния начело с временния президент Пере Арагонес, „Заедно за Каталуния“ на Лора Борес, „Кандидатура за народно единство“ и „Общо можем“, които са съгласни да загърбят различията си и с 82-мата си депутати да продължат борбата за независимост и амнистия на политиците, които са в затвора. 

Арагонес се надява да постигне споразумение с премиера Педро Санчес за завръщане на изгнаниците от чужбина и за право на каталунския народ да се самоопредели чрез законен референдум. 

„Това ни дава всички сили да принудим държавата да преговаря“, каза Арагонес в изборната нощ. „Граждани”, която понесе най-големият удар и вкара само 6 депутати, с 30 по-малко от предишните избори, когато беше първа политическа сила, вече обяви, че ще е опозиция на сепаратистите. 

Проверка по рама

Изолирана остава само „Вокс“, с която никой не иска да се коалира и затова лидерът ѝ Сантяго Абаскал заяви, че победата е „малка”, а резултатът е „лош” за Испания. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ