3.9 C
София
петък, април 19, 2024

В Атина се проведе знакова среща на външни министри

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Никос Дендиас, гръцки министър на външните работи

Знакова среща на външните министри от Персийския залив, Близкия Изток и Източното Средиземноморие се проведе в Атина. Сигурността и енергийното сътрудничество бяха във фокуса на „Форум за приятелство“, както го нарече гръцкият първи дипломат Никос Дендиас.

Енергийни и икономически перспективи обсъдиха в Атина министрите на външните работи на страни от Персийския залив и Източното Средиземноморие.

Домакинът на срещата, гръцкият външен министър Никос Дендиас подчерта, че целта на форума не е създаване на военно сътрудничество срещу други страни, а запазване на мира.
Пред външните министри на Кипър, Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства Гърция представи опасенията си от поведението на Турция в Средиземно море и постоянното напрежение, което Анкара създава в конфронтацията си с Гърция и Кипър.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че единственият път за разрешаване на различията е пътя на дипломацията и международното право.

Премиерът Кириакос Мицотакис отговори и на изявленията на турския президент Реджеп Ердоган, че Атина няма да обсъжда с Анкара демилитаризация на гръцките острови, които според Турция имат спорен суверенитет.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ