8.8 C
София
петък, април 19, 2024

В Гърция мерките са строги, но явно не за всички

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Вечерният час в районите с високо разпространение на коронавирус в Гърция вече започва в 18 часа през почивните дни. Това важи за широкия периметър на двата най-големи града – Атина и Солун, където живее почти 2/3 от населението на страната.

Мицотакис наруши ограниченията, въведени от собственото му правителство

Още в деня на въвеждането на по-строгата мярка (събота, 6 февруари) гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис реши да посети егейския остров Икария, за да се запознае на място с хода на имунизационната кампания в един от районите в страната с най-ниска заболеваемост. Очевидно обаче той не е могъл да устои на поканата за обяд на свой съпартиец и депутат от консервативната управляваща партия „Нова демокрация“ и седна на една маса заедно с най-малко 30 негови сътрудници и представители на местния елит.

Това е грубо нарушение на антипандемичните мерки, приети от собственото му правителство, които позволяват събирането на едно място само на членове на едно семейство. При това Мицотакис беше заснет по време на обяда на Икария. Всеки обикновен грък бива санкциониран дори и при най-малкото нарушение на ограничителните мерки, но очевидно не и премиерът, който дори не се извини за постъпката си.

Опозицията определи случката като безсрамна „фиеста на Икария“, а социалните мрежи се взривиха. Повечето телевизии обаче не показаха кадрите с премиера на въпросния обяд и се говори, че от неговата служба са упражнили натиск над телевизиите да игнорират случилото се. Което впрочем не се случва за първи път.

Проверка по рама

Премиерът не за първи път нарушава правилата

През декември също имаше опити да се потули друго нарушение на правилата: Мицотакис беше заснет без предпазна маска да разговаря със случайни минувачи, докато караше колело в националния парк Парнита. Тогава в социалните мрежи пак се надигна буря от възмущение, а няколко дни по-късно Мицотакис заяви в едно телевизионно интервю, че бил проявил небрежност.

Но дори и за най-малката небрежност на гърците им налагат глоби от по 300 евро. Възможно е Мицотакис отново да признае, че е проявил някаква небрежност. Но за хората отдавна вече е ясно, че правилата не важат за всички.

Демокрацията в Гърция пострада от пандемията: подобно на много други държави, основни граждански права бяха ограничени в името на здравето на хората. И гърците проявяват разбиране. Но потулването на гафовете на премиера Мицотакис изпраща грешното послание, в това число фиестата на остров Икария, а именно: щом премиерът и хора от неговото близко обкръжение могат без страх да си се събират и да похапват, тогава опасността, произтичаща от корнавируса, не би трябвало да е чак толкова голяма. И всеки един от нас би могъл да си позволи известна небрежност. Така разсъждават мнозина.

На гърците започна да им омръзва от двойните стандарти

Макар дисциплината да не е сред най-силните черти на гърците, по време на първата вълна те демонстрираха отговорност. Правителството наложи навреме строг локдаун, заболеваемостта остана ниска, както и смъртните случаи, а правителството на Мицотакис си приписа заслугите. През летните месеци обаче то пропусна да подготви здравната система и училищата за очакваната втора вълна на пандемията, която се оказа по-тежка от първата. Междувременно много хора вече не са убедени в адекватността на мерките, които на всичкото отгоре често биват променяни.

Магазин за Акумулатори

Това е така и в много други страни, но в Гърция консервативното правителство избра да заложи на полицейщина. Критиците на мерките действат безотговорно и са „заразени“ от „популизма“ на опозицията, твърдят управляващите. Според тях е напълно безотговорно и това, че опозицията се осмелявала да излезе на улицата, макар и с маски и спазване на необходимата дистанция. Протестите на опозицията са предизвикани от намерението на правителството да реформира системата на висшето образование насред пандемията. Плановете предвиждат създаването на университетска полиция.

Но хората постепенно започват да губят търпение. Защото не намират извинение за тези двойни стандарти на управляващите.

Автор: Каки Бали

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ