26.8 C
София
сряда, юни 19, 2024

В пещера откриха телата на 13 турци, 12 са били застреляни в главата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

По време на операция на турската армия в северната част на Ирак в пещера са били открити телата на 13 турски граждани. Въоръжените сили на Турция обвиняват за клането Кюрдската работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация, предаде „Хюриет дейли нюз”.

Турските сили проведоха военна операция в Северен Ирак, като една от целите на операцията е била да потвърди сведенията за 13 отвлечени турски граждани (те са били похитени през 2015 година). Телата са били открити в пещера след тежки сражения между кюрдите и турските войници. 12 от жертвите са били застреляни в главата. Министърът на отбраната Хулуси Акар каза, че това ужасно и коварно престъпление показва отново „убийственото лице” на ПКК. Убитите в пещерата турци не са били въоръжени.

Турският военен министър посочи още, че „всички терористи, отговорни за убийството на турските граждани в тази пещера, са били неутрализирани”. Въоръжените сили на Турция проведоха четиридневна военна операция в Северен Ирак, насочена срещу ПКК. Акцията е била извършена в тежки метеорологични условия и на труден терен, съобщиха от Анкара. Въпреки това тя е била „успешна”. Акар каза още, че в хода на операцията са били елиминирани терористи, които са представлявали заплаха за националната сигурност на Турция.

Операция стартира на 10 февруари с участието на въздушни и сухопътни сили в опит да се попречи на ПКК да използва планинския регион Гара в Северен Ирак като нов плацдарм за атаки срещу Турция. Наскоро в района бяха разположени повече елементи от ПКК, тъй като те трябваше да напуснат щаба си в Северен Ирак в резултат на интензивна военна операция на турската армия. Анкара обяви, са били елиминирани 48 терористи от ПКК, трима от които висши ръководители. Телата на убитите 13 турски граждани ще бъдат предадени на техните семейства. Вицепрезидентът Фуат Октай каза, че Турция ще продължи борбата „във и извън” границите на Турция срещу тероризма.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ