България

В Плевен започва да действа нова социална услуга за лица с трайни увреждания

От 15 май в Плевен започва да действа нова социална услуга. В момента общината набира документи на нуждаещи се, както и за хора, които ще извършват така наречената асистентска подкрепа. 

“Могат да се възползват лица в нетрудоспособна възраст, които са в невъзможност за самообслужване и които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност. И другата група, които могат да се възползват – това са деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ. Това се отнася само за случаите, които не ползват другата социална услуга, която община Плевен е разкрила -“Асистентска подкрепа”, но тя е по закона за личната помощ”, каза за БНР заместник-кметът на Плевен Стефан Милев.

“Потребителите, които ще могат да се възползват от услугата, са 386 души. Тези 386 души по указания ще бъдат обслужвани около 120-130 асистенти, което означава, че минимално един асистент ще се грижи на 4 часа за двама потребители. Между 2 и 4 часа ще има ангажимент да почисти, ако трябва да се изготвят някакви документи, които са необходими, свързани с администрацията, ще може да се ангажира с купуване на лекарства”.

Асистентската подкрепа е насочена и към деца с трайни увреждания.

“И пълнолетни с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не се възползват от асистентстката подкрепа по закона за личната помощ, т.е. всеки един потребител ще може да реши в коя група попада и коя социална услуга, която предоставя общината да ползва – дали по закона за социалните услуги, където е разкритата нова услуга – асистентска подкрепа или по закон за личната помощ – там единственото изискване, различно от асистентската подкрепа е, че е задължително всички потребители да имат в ТЕЛК записано, че е с чужда помощ. Докато тук програмата дава възможност на такива семейства, които са в затруднено положение или имат родители в нетрудоспособна възраст, които не могат да се обслужват сами, да използват тази услуга”, допълни в предаването “12 + 3” Милев.

По думите му няма изисквания за възрастта на асистентите и придобитите им умения. Заплатата ще е между 700 и 800 лева. Кандидатите трябва да са по настоящ адрес жители на град Плевен.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Проверка по рама

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button