6.4 C
София
петък, април 19, 2024

В Сената на САЩ продължава процесът по импийчмънт на Доналд Тръмп

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Във Вашингтон днес продължава процесът по импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп с обвинение в подбуждане на метеж. През вчерашния ден бяха представени нови доказателства за щурма на Капитолия на 6-ти януари. 

Днес е последният ден, в който демократите ще представят аргументите си в този исторически процес – втори спрямо един президент и първи спрямо президент, който вече не е на своя пост.

До момента стратегията е използване на думи и публикации на Тръмп срещу самия него.

За обвинението, със своята непрестанна риторика с недоказани твърдения за изборни измами и призиви към симпатизантите си Тръмп е предизвикал атаката на Конгреса, отнела живота на петима. За демократите, речта на Тръмп преди щурма е била част от внимателно обмислена стратегия с много конкретна цел – да не се допусне приемането на изборите, спечелени от Джо Байдън.

Днес се очаква обвинителите да насочат вниманието си към нанесените щети на Капитолия.

Проверка по рама

През вчерашния ден в Сената бяха представени клипове, показващи непосредствената заплаха, пред която са били изправени законодателите в момента на приемане на резултатите от изборите. 

От нови записи се чуха отчаяни викове за помощ от органите на реда. Бяха показани и клипове, от които се чуваха призиви от атакували сградата за екзекуция на тогавашния вицепрезидент Майк Пенс. Пенс бе критикуван от Тръмп, за това, че не е направил достатъчно да попречи на приемането на резултатите от изборите.

За адвокатите на Тръмп думите на бившия президент са защитени от правото му на свободно изразяване и не могат да се категоризират като подбудили атаката срещу сградата на Конгреса. На това обвинението отговори, че обикновен гражданин може да се изказва в подкрепа на сваляне на властта, но не и действащ президент. 

Сега въпросът е дали смразяващите нови доказателства ще убедят поне 17 републиканци да се присъединят към демократите, за да се стигне до осъждане на Тръмп. Процесът се очаква да приключи в края на седмицата като утре ще чуем и защитата.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ