7.7 C
София
вторник, февруари 27, 2024

„Галъп“: 7 формации влизат в Народното събрание

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ако изборите бяха днес, 7 политически формации биха попаднали в парламента. Това сочат данните на изследване на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“. Проучването е направено сред 1011 пълнолетни българи между 4 и 12 февруари.

Няколко формации се надяват да доближат или дори преминат бариерата (особено ако тя е ниска заради очакваната по-ниска активност) или пък да се борят за субсидия.

С 25,8% от онези, за които може да се очаква да гласуват и са решили за кого, ГЕРБ и СДС са на първо място, следвани от БСП с 21,9%. „Има такъв народ“ е с 13,1%, а ДПС е близо – с 12,4%. „Демократична България“ е с 6,8%, формацията около Мая Манолова с 4,7%, а ВМРО е с 4,2%.

При последните две формации кампанията ще е решаваща за шансовете да попаднат в Народното събрание. Такива шансове може да получи и коалицията между „Воля“ и НФСБ.

Проверка по рама

С над процент в борбата влиза „Възраждане“, близо около един процент се движат и формации като АБВ, „Атака“ и партията на Цветан Цветанов.

Според данните около 2,9 милиона души биха гласували, ако изборите са сега. На фона на условния предварителен избирателен списък това е около 43%от общия брой на регистрираните в списъците граждани.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ