13.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

ГДБОП: Масови опити за измами в сайтове за стоки втора употреба

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Стотици опити за измами в сайтове за свободна продажба на стоки втора употреба у нас са засекли от ГДБОП. Пред БНР антимафиотите обясниха, че има и зачестяване на случаите на кражби на профили в социалните мрежи.

В последните месеци опитите за измами в платформите за свободна търговия у нас са зачестили, обясняват от ГДБОП. Официално властите разследват част от тях, защото на практика повечето хора не подават сигнали и така нещата приключват в онлайн пространството. И така се оказва, че в онлайн пространството няма почти нито едно място , което може да бъде определено като безопасно.

След като откраднат данните от банковите карти, измамниците пазаруват с тях в интернет.

От ГДБОП отчитат и увеличение на случаите на кражби на профили в социалните мрежи.

На практика в част от сайтовете и платформите за запознанства и свободно общуване в социалните мрежи регистрирането на фалшив профил не е проблем. Най – често и най – масово регистрациите се правят с фалшиви имена , псевдоними понякога дори и пол. В част от подобни платформи се изисква проверка на телефонен номер и имейл, и регистрацията е факт. Платформите не проверяват дали съответната електронна поща е създадена пет минути преди регистрацията , както вероятно най често се случва. И дали зад телефонният номер стои пълнолетен човек, каквото е изискването. Ако има публикувани снимки те също в една не малка част са неистински.

Проверка по рама

Подобно е положението и със сигурността на потребителите в интернет и след регистрация. Абонатите трябва сами да преценят дали профила с който си пишат и контактуват е истински или не.

Същата е ситуацията и с излизането или напускането на част от подобните платформи и сайтове или казано простичко изтриване на профила. В определени от тях то на практика е невъзможно. За да напусне един абонат подобна платформа е необходимо да регистрира нов пак неистински профил, от който да докладва предишния и той да бъде блокиран или изтрит.

Съдържанието на подобни платформи също е на ръба на закона. Често на подобни места могат да бъдат открити откровени снимки на хора с неясна възраст, като стават и място за регистрация на предлагащи сексуални услуги срещу заплащане, които в България не са легализирани. За да бъдат по трудно спирани ,често подобни сайтове са на сървъри извън България и дори извън Европейския съюз. Така контролните органи у нас са несъмнено много по затруднени да ограничат достъпа до тях.

При експеримент, с регистрация за период от няколко месеца 3 профила на мъже и жени от София. В различни платформи , повечето анонимни и предлагащи различни по вид отношения. За броени дни получихме десетки съобщения, от непроверени профили с явно нецензурно и откровено порнографско съдържание.

Оказва се ,че няма никакъв начин да стане ясно, кой стои зад различните имена в мрежата, като малка част от хората споделиха, че в подобни платформи съществува практиката за използване на свалени от интернет снимки ,видеа и дори цели самоличности. Така тези интернет общности са изключително удобни за измами с пари , банкови и лични данни, за изнудване, за политически провокации , блокиране и докладване на профили в социалните мрежи на опоненти или хора изразяващи различни мнения.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ