11.1 C
София
вторник, април 23, 2024

Ген.-майор Григоров за ФАКТИ: Валентин Радев трябва да се готви за съдебен процес

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ще се опитам първо да направя оценка на ситуацията от гледна точка на логиката на развитие на обществена поръчка и не на последно място на длъжностните лица, които са имали ключово влияние и ключова роля да вземат съответните решения, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки“. Така започна участието при Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ на генерал-майор Валери Григоров, бивш началник на “Гранична полиция“, днес част от коалиция „Ние, гражданите“. Той коментира детайлно скандала, огласен ОЛАФ, с обществената поръчка за автомобили в МВР.

“Да започнем от там, че 2016 г., когато българското правителство внушаваше с много силна медийност и натиск върху обществото това, че имаме сериозен миграционен натиск на българските граници, заради което се налага да бъдат предприети спешни мерки. В тази връзка Европейската комисия предостави на българската държава бюджет от 160 млн. евро в рамките на основните политически приоритети към онзи момент с една-единствена цел – укрепване на външните българските граници, укрепване на вътрешната сигурност в страната и не на последно място миграционният натиск, който да бъде овладян през Дирекция „Миграция“. Това беше добър политически ход от страна на управляващите, но какво се получи в рамките на времето… В началото на 2017 г. беше направена една пресконференция с министър Бъчварова, вицепремиер на Републиката и министър на вътрешните работи, където бяха огласени политическите намерения и цели във връзка със спешните мерки, които се финансират от Европейската комисия. Малко след това беше подадена оставката на правителство номер 2 на Бойко Борисов. Така че, ползвайки силата на въздействието, управляващите от ГЕРБ бих казал, че удариха камбаната, но сега пък я покриха с една силна пелена и политическо влияние за това да се внуши, че виждате ли тогава служебният министър на вътрешните работи – Пламен Узунов, който беше с един много кратък мандат и който по стечение на обстоятелствата на 2 март само е стартирал процедурата на обществената поръчка, е виновен“, коментира генерал-майор Григоров.

“На 4 май 2017 г. приключва мандатът на министър Узунов и в крайна сметка основната част от процедурите, производството, изборът на изпълнителите на обществената поръчка се развиват в рамките на правителството „Бойко Борисов 3“, където министър на вътрешните работи е Валентин Радев. Това, че се говори в една посока, в която се създава представа, че виждате ли за краткия период от 2 месеца министър Узунов извърши всичко, това не е така. Защото, ако направим един разрез на длъжностните лица, които са предприемали важни, значими действия от гледна точка на процедурата на обществената поръчка, ние ще видим, че оторизирането лице, съгласно Закона, заявителят и бенефициентът на тази основната част на обществена поръчка, е настоящият министър на вътрешните работи Христо Терзийски – тогава в качеството си на директор на Национална служба „Полиция“. Той е заявителят, той е инициаторът, той създава техническите параметри и изискванията на необходимите технически способности на техниката, която те заявяват“, заяви още той.

“Второто длъжностно лице, което трябва да бъде споменато, това е настоящият административен секретар – Бойко Славчев, който е упълномощеното лице по смисъла на чл.7 от Закона за обществените поръчки и който, освен че със заповед назначава комисията, която следва да разгледа, да приеме, да обработи конкретните оферти на фирмите, участващи в обществената поръчка, той има и пряката отговорност да контролира процеса и производството по самото произвеждане на обществената поръчка, въпреки че към настоящия момент, малко преди това, министърът Бъчварова беше създала изрична дирекция, по смисъла на Закона за МВР, за провеждане на обществени поръчки. Това идва да покаже, че, въпреки че има компетентна дирекция и директор по Закона за обществените поръчки, те възлагат наблюдението, контрола и организацията на произвеждането на обществената поръчка на административния секретар“, уточни генерал-майор Григоров за публиката.

“На следващо място трябва да отбележим компетентността и, бих казал, високата степен на отговорност проявена от директора на Дирекция „Европейски проекти и програми“ Мая Петкова. По стечение на обстоятелствата аз съм имал възможността да работя с нея, дори аз съм я назначавал в рамките на структурите на „Гранична полиция“.В началото на януари 2018 г. тя, притеснена от обстоятелството, че Европейската комисия вече забелязва някакви симптоми на нарушаване на процедурата по обществената поръчка, в една много прецизна докладна записка информира ресорните заместник-министри. Двамата заместник-министри (б.р. единият, от които Красимир Ципов, който днес е депутат от ГЕРБ), проявявайки високо чувство за отговорност поставят резолюции съответните дирекции – Гранична полиция и тази, която е за обществените поръчки в МВР, да се съобразят с указанията на Европейската комисия. А указанията на ЕК са със сходен мотив – поради това, че тя не знае подробности в българското законодателство, настоява принципно да бъдат съобразени основните принципи, касаещи европейското право, по отношение на провеждането на обществени поръчки. Това са прозрачност, равнопоставеност на всички участници и много добро показване на критериите, с които се измерва участието на всеки един от участниците в обществената поръчка“, поясни бившият началник на “Гранична полиция“.

Проверка по рама

“Един конкретен факт, който трябва да бъде отбелязан, е обстоятелството, че Европейската комисия казва, че в сходна ситуация на противоречие, при провеждането на процедурата, са и други обществени поръчки в рамките на този пакет. Или това е – вторият елемент е доставка на оборудване за привеждане в действие на интегрираната информационна система за наблюдение на границата. Тази интегрирана информационна система има първа задача да бъде приведена в действия и втора – развитие на сензорни системи за контрол на самата граница, касаеща външните граници на България. Както и 70 броя автомобили със специфични качества, с оглед на висока проходимост по границата“, добави генерал-майор Валери Григоров.

“За хаоса около говоренето и избутването на преден план на лица, които са отговорни, но сега искат да създадат друга представа в обществото, че виждате ли това не е така, както се представя, аз ще кажа само един факт. Самият заместник-министър, който е бил към момента – Красимир Ципов, е ресорно отговорен. Както и другият заместник-министър, който наблюдава Дирекция „Европейски проекти и програми“. Те мълчат. Г-н Ципов направи едно кратко изявление, но в крайна сметка от него не стана ясно неговият конкретен ангажимент. След като той е казал: „Изпълнявайте дадените от Европейската комисия указания“, защо тогава неговият министър Валентин Радев, след като се е суетял и 6 месеца не подписва, се обосновава на това, че виждате ли КЗК се е произнесла, Върховният административен съд се е произнесъл и в резултат на това, че се е произнесъл той едва ли не е бил длъжен да подпише договора. Напротив! Г-н Радев е извършил действия, с които той е поставил под въпрос вече дадените указания и не е изпълнил указанията, както и предложенията, с това, че е подписал един договор, който би следвало да прекрати и обществената поръчка да започне отново“, каза още той.

“Не на последно място, в суетенето си на бързане и на натъкмяване на обстоятелствата, те не коригират един от сроковете. В договора изрично е посочено, че те трябва да доставят автомобилите до края на септември 2017 г. Те това не го правят в установения срок, вече е реновиран договорът с Европейската комисия и всъщност те излизат извън рамките на установения от Европейската комисия срок и правилото да не се нарушават процедурите“, отбеляза представителят на “Ние, гражданите“.

Генерал-майор Григоров изтъкна това, че се говори, че с парите, получени за изпълнението на обществената поръчка, е закупена емблемата на ЦСКА от Гриша Ганчев, който е собственик на фирмата, спечелила обществената поръчка.

Той обърна внимание и на това, че е имало промяна на технически параметри в обществената поръчка: „Това означава нагаждане на обстоятелства с оглед на постигане на конкретна крайна цел“, каза генерал-майорът. Според него прокуратурата също трябва да обърна внимание на това.

Водещата Лили Маринкова сподели хипотеза, че всичко, случващо се около тази сага с автомобилите и соченето на Пламен Узунов като виновник, е може би целенасочен удар от страна на ГЕРБ срещу президента Румен Радев, като причината е обявяването на намеренията му за втори президентски мандат. Генерал-майор Григоров възприе мнението и каза следното: “Познавайки маниера на поведение, на политическо говорене, бих казал и на брутален подход на институционално ниво от страна на министър-председателя, който не употребява българският език в добра посока, използва груб език, използва лексиката на улицата и, бих казал, че показва една изключително негативна форма на лошо, улично възпитание. Той показа и вкара пороци в институционалното управление на държавата и, освен че разрушава държавността, той заличи способностите на българската съдебна власт да бъде гарант за демократичния и правов характер на българската държава. Това е най-тежкият и сериозен проблем на настоящия момент в България“.

Магазин за Акумулатори

В процес на разговора стана дума и за Специализирания съд и прокуратура.

“По силата на трудовите ми ангажименти и развитието ми в професионален план, аз имах възможността да бъда в Съдебната палата 9 години, в Апелативен съд – София. Наблюдавах много внимателно създаването на тази Специализирана прокуратура и съд, както и много внимателно – анализирайки дейността. Сега през погледа на политическия анализ мога да кажа, че този Специализиран съд и прокуратура, които са създадени с една-единствена цел – да водят тежка борба с най-тежките престъпления в страната, а това са организираната престъпност, получи една уродлива форма на политическо гонение чрез Специализираната прокуратура. Това е уродливост и поради факта, че в крайния резултат на влезли в сила присъда в тези съдилища – апелативната и първоинстанционната наказателна колегия на Специализирания съд, ние виждаме, че около 35% от съдебните актове са споразумение между прокуратурата и съда. И аз бих казал – след като специализираният орган за разследване на най-тежките престъпления в страната се споразумява в съдебна зала и приема форма на съжителстване с престъпността, то защо ни е необходим този Специализиран съд? Това е голямата тема за необходимата съдебна реформа, която трябва да отвори възможността за справедлив и честен съдебен процес“, заяви по темата генерал-майор Валери Григоров.

„Колкото и да бягат управляващите от ГЕРБ, фактите са безспорни. Една процедура, започнала 2016 г. при правителството на Бъчварова, проведена в голямата си степен, на 90% от министър Валентин Радев и подписан договор на 22 февруари 2018 г. от министър Валентин Радев, няма как да бъде приписана на който и да е друг. Министър Радев трябва да се подготви за един съдебен процес, в който той да докаже защо – въпреки експертните доклади, въпреки указанията на Европейската комисия, си е позволил да подпише един договор, който причинява много тежки финансови задължения на българската страна или е увреден бюджетът на България“, категоричен бе той.

Генерал-майор Григоров е на мнение, че единственият полезен ход на Валентин Радев, в качеството му на министър на вътрешните работи, е бил да прекрати обществената поръчка и да я започне наново.

„Бойко Борисов в първия мандат се оправдаваше със Станишев, във втория мандат също говореше за това, че Станишев е допуснал тежки корупционни механизми и „Тройната коалиция“ е един тежък порок. Но ние виждаме, че през трите правителства на Борисов имаме разграбена банка и нейните активи в размер на 10 млрд., ежегодна контрабанда в размер на около 10 млрд. Гражданският проект „Ние, гражданите“, които ще ще участваме в предстоящите парламентарни избори, сме сметнали, че около 67 млрд. са причинените вреди на българския бюджет от страна на правителствата на Борисов. Няма да пропуснем и онова, което може би една част от вашите зрители са забравили, че в първия мандат на Бойко Борисов има 16 млрд. не събрано ДДС, което е част от общата глобална сума, за която ние говорим. Правителството на Бойко Борисов с всеки изминат ден, оставайки във властта, е пагубно за икономическия, политическия, социален и обществен статус на българската държава“, каза в заключение един от днешните събеседници на Лили Маринкова.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F702413620447600%2F&show_text=false&width=560″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ