18.8 C
София
сряда, април 24, 2024

ГЕРБ лети към дъното, лъсват още кирливи ризи на Мутрата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Поредната добра новина! ГЕРБ летят към дъното, подкрепата за мутрата Бойко Борисов пада драстично, а тенденцията е тези процеди са се усилят, обяви политологът Христо Панчуков, предаде Narod.bg.

Въпросът с подслушването е само началото. Ще продължим да виждаме скандали, свързани с предишни управления, които тепърва ще бъдат вадени от служебното правителство. Те ще окажат влияние. Със сигурност усилват тенденцията на спад, която се наблюдава около ГЕРБ. Колко силно ще бъде това влияние обаче е много трудно да се прецени в момента, заяви пред БГНЕС Панчугов.

„Големият въпрос е дали партиите, които представляват промяната, ще променят своите стратегии и ще успеят да консолидират повече вот около себе си, както и до каква степен ГЕРБ ще намали тенденцията на спад“, коментира той за наближаващата предизборна кампания и предсрочния вот на 11 юли.

Според политолога коалициите и обединенията, които наблюдаваме в политическото пространство, са по-скоро основани на предизборна аритметика, отколкото на политики.

„Ако е имало нещо, което разединява патриотите преди два месеца, то вероятно ги разединява и сега. Единственото, което се търси е опит да се консолидира този патриотичен и националистически вот със заветната цел да се прескочи 4-процентната бариера“, смята Панчугов за новата формация, събрала ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ.

Проверка по рама

„Доколко това е постижимо, е друг въпрос. Знаем, че по време на избори аритметиката не е точна. Това е големият въпрос – дали пръснатото вече доверие, защото част от патриотите бяха в управлението, няма да изиграе лоша шега и на тези избори и те да не успеят да влязат в парламента. Нещо, за което има доста висока вероятност“, подчерта анализаторът.

Сходна е и ситуацията в левия политически спектър, отчете той.

„Вляво изглежда, че Корнелия Нинова и ръководството на БСП са осъзнали грешния подход, както и грешните послания на предишните избори. Осъзнали са моментното състояние на партията. Очевидно се търси форма, която да намери нов подход към избирателите на БСП и комуникацията с тях. Отново обаче не съм сигурен, че това ще доведе до сериозни промени в резултата на партията накрая на кампанията.

Няма достатъчно време, два месеца са изключително недостатъчни за истински обрат. Единственото, което може да се търси, е спиране на тенденцията, т.е. спиране на спада във влиянието на БСП върху обществото. Неизменно това трябва да се преосмисли нацяло.

Да си дадат сметка, че всичко, което се случва с БСП е продукт на съзнателни решения на лидера на партията Корнелия Нинова и на ръководството. Необходимо е цялостно реформиране на БСП и нейния облик, ако искат тя да продължи да бъде част от българската политика“, коментира още Христо Панчугов.

Политологът коментира и завръщането в политиката на едно от емблематичните лица на прехода – Жан Виденов, който влиза в предизборната надпревара като секретар на обединението „Ляв съюз за чиста и свята република“.

Магазин за Акумулатори

„Това е някакъв странен опит да се обедини в едно и привлече този електорат на БСП, който е носталгичен към предишния режим и е разочарован от прехода. Послания, които видяхме дори и от Корнелия Нинова, която преди време обяви, че „демокрацията ни е отнела много“.

Повече от очевидно е вече, че БСП не може да бъде обединяваща и модерна социалдемократична партия, насочена към младите, а в същото време балансираща с носталгията към един предишен режим, обявен от българското законодателство за престъпен.

Очевидно е, че се търси разделяне на този електорат. До каква степен обаче БСП ще продължи да бъде фокусът на модернизацията на лявата идея в България, е един отворен въпрос. Възможно е да видим и поява на нова и по-модерна социалдемократична партия. Пространство за това има. Жан Виденов е тест в тази посока – частично изваждане на електората на БСП от партията“, отчете политологът.

Той е категоричен, че към настоящия момент основната интрига остава между ГЕРБ и „Има такъв народ“, които на предходните избори станаха втора политическа сила.

„Остава да видим дали „Има такъв народ“ на Слави Трифонов ще успее да изпревари ГЕРБ. Нещо, което социологическите агенции мерят към този момент. Очевидно ГЕРБ са в спад и се изискват усилия този спад да бъде прекратен. Усилия, които аз не виждам да се полагат или поне не по смислен начин“, коментира още Панчугов, който още веднъж подчерта, че в тази ситуация е трудно да се правят прогнози.

Според него интрига има и около влизането на „Изправи се! Мутри вън!“, които бяха най-малката парламентарна група в предходното Народно събрание.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ