12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Гледат делото за сградата-убиец на „Алабин“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Днес Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа делото срещу Георги К., Петър П., Николай С. и Манчо И. за причиняването по непредпазливост на смъртта на Деница Ченишева и Петрина Христова. при срутването на сграда на ул. „Алабин“ в София през 2006 г., пише actualno.com. Делото е образувано по протест и по жалби на частните обвинители и граждански ищци срещу въззивното решение от 19.02.2020 г. на Софийския апелативен съд (САС), с което е потвърдена присъда по н.о.х.д. № 2065/2016 г. на Софийския градски съд, пише БГНЕС.

С първоинстанционната присъда подсъдимите Георги К. – управител на „Хрисома“ ООД и собственик на сграда в гр. София, ул. „Алабин“, обявена за паметник на културата, Петър П. – контролирал ремонта на сградата като изпълнител по договор, сключен с „А3 – Архитектура и изпълнение“ ООД, Николай С. – управител на „А3 – Архитектура и изпълнение“ ООД, и Манчо И. – собственик и управител на фирмата за ремонти ЕТ „Медия Манчо“, са признати за невиновни при условията на независимо съпричиняване да са причинили на 19.09.2006 г. смърт по непредпазливост на повече от едно лице – Деница Ч. и Петрина Х., поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност (престъпление по чл. 123, ал. 3, пр. 2 вр. ал. 1, пр. 2 от НК).

С въззивно решение по в.н.о.х.д. № 321/2019 г. на САС е потвърдена присъдата на първата инстанция. С касационните протест и жалби на частните обвинители се релевират касационните основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 и 2 от НПК – нарушение на материалния закон и съществени нарушения на процесуалните правила. Прави се искане за отмяна на атакувания въззивен съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ