10 C
София
четвъртък, април 25, 2024

Глоби за лекарка и медицинска сестра, мамили НЗОК с фалшиви документи

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Лекарка и медицинска сестра са признати за виновни за документно престъпление от Добричкия окръжен съд, съобщиха от пресцентъра на Апелтивната прокуратура във Варна. И.С. и Д.Р. са освободени от наказателна отговорност и на всяка от тях е наложено административно наказание – глоба в размер на 1000 лева, по предложение на държавното обвинение.

Според обвинителния акт лекарката и медицинската сестра през януари 2017 година са изготвили и попълнили регистрационни форми за постоянен избор на практикуващ лекар от името на седем жители на Генерал Тошево без тяхното знание и съгласие. С регистрационните форми двете искали да докажат пред Националната здравноосигурителна каса, че съществува правно отношение между лекар и пациент, поясняват от Апелативната прокуратура.

Изготвената в хода на разследването съдебно-графологична експертиза е показала, че положените подписи в графа „осигурено лица“ в регистрационните форми не са положени от пациентите, чиито данни са вписани. Според вещото лице – графолог, в представените подписи се откриват елементи от подписа на една от обвиняемите – Д.Р.

Общопрактикуващата лекарка И.С. предприела по-нататъшни действия за придвижване на документите към Регионалната здравноосигурителна каса, макар да била отлично запозната, че те не са подписани от пациентите с желанието да сменят личния си лекар, а от медицинската сестра, допълват от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Решението на Окръжния съд, което потвърждава акта на Районния съд в Добрич, не подлежи на обжалване.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ