6.4 C
София
петък, април 19, 2024

Гърция ускорява ваксинирането по островите в опит да привлече туристи

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Гърция ускорява ваксинациите срещу Covid-19 на своите островни жители преди началото на туристическия сезон на 14 май, предава АФП, цитирайки премиера Кириакос Мицотакис.

„Ние даваме приоритет на нашите острови … като откриваме ваксинацията на цялото им пълнолетно население по-рано от останалата част на Гърция“, каза Мицотакис.

„Целта е да се ваксинират напълно постоянните (островни) жители до края на юни,“ каза той.

Гърция се опитва да привлече колкото се може повече туристи и да подпомогне туристическия сектор, който страда заради пандемията от коронавирус и ограниченията при пътуване.

За тази цел гръцкият министър на туризма обиколи ключови пазари като САЩ и Русия и в момента провежда преговори във Великобритания. Обединеното кралство засега е включило Гърция в жълтия списъка, което означава, че британците, които се връщат у дома от Гърция, са длъжни да престоят под карантина поне пет дни.

Туризмът допринася за почти една четвърт от БВП на Гърция и Атина иска да убеди туроператорите, че страната е безопасна за посещение.

Проверка по рама

 Гърция беше една от първите страни от Европейския съюз, заедно с Испания, които подкрепиха идеята за сертификат за ваксинация, за да се даде възможност за възобновяване на масовите пътувания.

В частичен локдуаун от 7 ноември, Гърция все още регистрира над 2000 инфекции с Covid-19 ежедневно, най-вече в Атина, заедно с десетки смъртни случаи. Болниците остават под голямо напрежение.

Здравните служители вече са ваксинирали доброволно жители на 32 малки гръцки острова, а други 36 по-големи острова ще завършат процеса след три седмици, каза премиерът. Следват най-големите 19 острова, каза той.

Преди близо месец Гърция премахна седемдневна карантина за пътници от Европейския съюз, САЩ, Обединеното кралство, Израел, Сърбия, Обединените арабски емирства и други страни.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ