20.8 C
София
петък, март 29, 2024

Г-7 ще обсъждат „руската пропаганда и дезинформация“, Блинкън заяви подкрепа за Чехия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Държавите от Г-7 ще разгледат предложение за създаване на механизъм за бърз отговор на руската „пропаганда и дезинформация“, съобщи британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс:

„И така, когато видим тези лъжи, пропаганда или фалшиви новини, ние можем – не само отделно, но и заедно да ги опровергаем и честно да представим истината пред хората в тази страна, но също и в Русия или Китай или по целия свят „, каза Рааб.

Срещата, която цели да съживи ролята на Г-7, започва в понеделник, а в първия ден британският външен министър ще разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Относно опасенията на британски и американски официални представители, свързани с нарастващото сътрудничество между Русия и Китай, Доминик Рааб коментира, че по-голямо значение има „единомислието в международен план между страни с еднакви цели, които се застъпват за отворените общества, правата на човека, демокрацията и свободната търговия“

Блинкън подкрепи Бабиш за действията му срещу Русия:

Проверка по рама

Същевременно в разговор с чешкия премиер Андрей Бабиш американският държавен секретар Антъни Блинкън е заявил, че властите в Съединените щати ще подкрепят с колегите си в Чехия за отговора им на „подривните и смъртоносни действия“ на Русия.

Чехия изгони руски дипломатически персонал заради обвиненията, че руски разузнавачи са организирали взривове в чешки оръжейни складове през 2014 година.

Блинкън, цитиран от пресслужбата си, е приветствал и изключването на руската „Росатом“ от търга за изграждане на нов енергиен блок на чешката атомна централа „Дуковани“. 

„Държавният секретар Блинкън подчерта солидарността на САЩ с Чехия в смелия  отговор на подривните и смъртоносни действия на Руската федерация на чешката земя. Държавният секретар Блинкен и министър-председателят Бабиш се съгласиха за необходимостта от по-нататъшно единство и решителност в отговор към дестабилизиращите действия на Русия…

Решенията на чешкото правителство да изключи [руската държавна корпорация] „Росатом” от кандидатите [за изграждането на нов енергиен блок за атомната централа] „Дуковани“ и значително да намали присъствието на руското разузнаване в Прага повишиха сигурността на Чешката република и НАТО „, се казва в изявление на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ