5.5 C
София
понеделник, март 4, 2024

Две училища в Добрич почитат Левски с „караул на паметта“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Караул на паметта“ организират днес ученици от Езиковата гимназия „Гео Милев“ в Добрич. Инициативата е по повод 148-та годишнина от смъртта на Васил Левски. В нея ще се включат над 50 гимназисти, които са се подготвили с интересни и малко известни факти от живота на Апостола. Денят ще започне и с отслужването на панихида в памет на Васил Левски и неговото дело. Гимназистите ще проведат своя „Караул на паметта“ пред паметника на Левски в града от 10.00 до 16.00 часа. 

„Караулът на паметта“ се осъществява по идея на децата и с помощта на техните преподаватели по история Надежда Иванова и Стела Андреева. 

Караулът на паметта не е караул с оръжие. Той е караул с всичко онова, което децата знаят за Левски и помнят. Това беше и начин да ги накараме да прочетат допълнително. Защото Левски някак остава сбит в учебниците, на него му е отредено място половин страница, два абзаца и една снимка“, казва Надежда Иванова.

Децата не знаят, че Левски е учителствал в Добруджа, не знаят много съществени елементи и периоди от биографията му, допълва тя.

Има красиви и силни думи и когато ги чуете от устата на толкова млади хора, ще повярвате, че България ще я има, смята преподавателката Стела Андреева. Затова решили да превърнат думите в пароли. Групите от ученици ще се сменят през 20-30 минути.

Проверка по рама

18 и 19 февруари са дати, на които сме свикнали сякаш да мълчим. Времето не е за това да пазим тишина, дори поводът да е такъв. Времето е тези деца да бъдат чути“, коментира Надежда Иванова.

По време на караула някои от децата ще рисуват, други ще изпълнят импресии на китара.

Преподавателите призовават минувачите да поспрат при децата и да поговорят с тях по различни теми – не само за Левски. На всеки спрял се да ги изслуша, те ще подарят и страница от тефтерчето на Апостола с написано от тях послание. 

Повече за инициативата чуйте в звуковия файл.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ