23.8 C
София
петък, март 29, 2024

Девет членки на НАТО от Източна Европа осъдиха агресивни действия на Русия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Държавни и правителствени ръководители от 9 източноевропейски страни от НАТО, включително България, осъдиха снощи в Букурещ агресивното поведение на Русия по отношение на Украйна и опитите за саботаж на територията на алианса – експлозията през 2014 година на склад за боеприпаси в Чехия и „подобни руски действия в България“.

В срещата виртуално се включиха президентът на Съединените щати и генералният секретар на НАТО. А домакинът – румънският президент Клаус Йоханис, обобщи:

„НАТО трябва да продължи да укрепва отбранителните и възпиращите си способности с единство и постоянство, особено на източния фланг – от Балтийско до Черно море. Затова настоях пред президента Байдън за увеличаване на военното присъствие, включително от САЩ, в Румъния и въобще в южната част на източния фланг“.

Президентът Румен Радев е отбелязал по време на видеоконференцията, че Европейският стълб на сигурност следва да е съобразен с развитието на НАТО и изисква адекватни технологични и индустриални способности, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В рамките на международния форум от формата Б9 България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша размениха мнения и координираха свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди провеждането на предстоящата през юни среща на върха на Алианса в Брюксел. Като специален гост във форума участва президентът на Съединените американски щати Джо Байдън, изказване направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ