16.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Делийски: От служебния кабинет зависи втория мандат на Радев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ако служебният кабинетът тръгне самоцелно да търси скелети в гардероба и да дискредитира управлението на Бойко Борисов, няма да спечели много. Ще си изгуби енергията, с която би могъл да свърши някои позитивни неща. Това заяви пред БГНЕС политологът Страхил Делийски.
„На първо четене ми се струва, че става въпрос за опит за някакъв тип консенсусно правителство. Вътре има хора с различни профили, с различна биография, идващи от различни политически сили“, смята той за обявените днес от президента състав и структура на служебното правителство, оглавявано от досегашния секретар на държавния глава по сигурност и отбрана Стефан Янев.

„Едновременно имаме Янаки Стоилов от социалистическата партия, имаме Асен Василев, който беше в служебното правителството на президента Плевнелиев, както и знакови лица като министъра на вътрешните – Бойко Рашков. Можем да споменем още Стойчо Кацаров, който е свързан биографично и управленски със СДС, изобщо една много пъстра палитра. Това е опит за търсене на ценностен и идеен политически консенсус, при това в много общ план. Има представители на различни партии и идеологически течения, което е интересно. С оглед на това, че кабинетът ще работи 2-3 месеца, няма такова значение, че са толкова различни хората вътре. Те няма да правят кой знае какви политики, те ще администрират“, смята Делийски.

„Това е и знак на президента с оглед на неговата предизборна кампания. Един път е консенсус, за да бъде прието от различни политически сили и групи служебното правителство, както и да работи в относително спокойна обстановка и втори път – отваряне към различни групи в обществото с оглед на предстоящите избори. С други думи – опит на президента, през този кабинет, да консолидира една много широка подкрепа зад себе си. Така го разчитам аз“, допълни той.

Политологът напомни, че основната задача на служебния кабинет все пак ще бъде да организира и проведе следващите предсрочни парламентарни избори, насрочени за 11 юли.

„Няма да му е лесно в основната му задача с новия Изборен кодекс. Има много нови неща, има голямо очакване, както и очевидна нагласа са проблематизиране на изборния процес, не дай си Боже и на изборния резултат. От тази гледна точка служебният кабинет ще бъде поставен в тежка ситуация, именно по отношение на ключовата си функция“, коментира още анализаторът, но припомни, че служебните министри трябва да поставят като акцент и управлението на COVID кризата, която все още не е отминала, както и преодоляването на икономическите последици от нея.

Политологът акцентира и върху друг основен момент – резултатите от управлението на служебния кабинет, въпреки че сме тепърва ще встъпва в длъжност. „Освен, че сме в режим на предсрочни парламентарни избори, ни сме и в режим на предстоящи президентски избори. За президента ще бъде много важно какво ще бъде отношението към онова, което е свършил неговият служебен кабинет. Вече в центъра на очакванията и обществения интерес няма да бъде Борисов и хората около него, а ще бъде Радев и хората около него. Друг е субектът на отговорност. Тези хора могат да свършат и добра работа, но могат и да не свършат добра работа, а това ще се отрази на президента. Той трябва да бъде много внимателен в това отношение, както и какви цели ще бъдат поставени, за да бъдат те реалистични и изпълними. Една евентуална интерпретация за провал на служебния кабинет няма да се отрази добре в надпреварата му за втори мандат“, смята Делийски.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ