8.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024

Депресия, агресия и алкохол: как се отразява пандемията на тийнейджърите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Коронавирусната пандемия и последвалите мерки не оставиха нито една възрастова група невредима. До момента се смяташе, че по-младите не са засегнати толкова от нея заради по-силния си имунитет, но това не отговаря на истината. Локдаунът се отрази особено тежко на психическото им здраве.

Аделия Лукатини, психиатър и психоаналитик от Италианското психоаналитично общество и Международната психоаналитична асоциация направи тревожни разкрития, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa). Според нейните наблюдения много деца и тийнейджъри в Италия изпитват тревожност, безсъние, депресивни състояния, агресия, хранителни проблеми и употребяват алкохол.

Експертът по психология посочи, че се забелязват все повече проблеми, които имат пряка връзка с наложените строги ограничения за движение. Децата преживяха първия локдаун като ваканция. Те не бяха толкова засегнати от вируса и имаха възможност да прекарат време с родителите си. При следващите ограничения обаче нещата се промениха, казва Лукатини. Учителите съобщават, че са по-притеснени, има необичайна агресия между тях и повече тревожност. Тя е предизвикана и от страха да не загубят членове на семейството.

Родителите съобщават и за хранителни проблеми, които са симптом на тревожност, но и на промяна в навиците. По-малките деца и тийнейджърите се движат по-малко. В цялата тази ситуацията обаче има и положителен момент. Той е, че младите вече не се притесняват да се обърнат към психолог, когато усетят, че имат проблеми, споделя Аделия Лукатини. За тях няма теми табу и са по-отворени за диалог с непознат специалист. В Италия от началото на коронавирусната пандемия са потвърдени 3,4 милиона инфекции с COVID-19.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ