17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

Депутатите гласуват на второ четене промените в Закона за извънредното положение

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Депутатите ще гласуват окончателно поправките в Закона за извънредното положение, с които се променят и редица други нормативни актове като Закона за хазарта и този за семейните помощи. Освен монопол върху лотарийната игра кено, окончателно трябва да бъде разрешена и възможността общините да получат отсрочка за връщане на стари задължения.

Общините да не бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към бюджета.  Ако не са ги изплатили до края на миналата година, ще могат да го направят до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Промените в Закона за хазарта доведоха до сериозни скандали, които опозицията нарече „компот“ и остро критикува управляващите, че правят тези поправки през преходни и заключителни разпоредби на извънредния закон. Целта е монопол върху държавната игра кено, а поправката според ГЕРБ е била поискана от приходната агенция.

И още –  доходът на доброволните приемни семейства да е равен на този на близките и роднините на дете с над 90% увреждане. 

Между първо и второ четене бяха внесени предложения, които вчера Бюджетната комисия одобри. Според тях неплатеният отпуск за 90 календарни дни, взет след заради пандемията, ще бъде признаван за трудов стаж, което ще важи само за тази година. По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права.  

Проверка по рама

ГЕРБ приеха и предложението на омбудсмана Диана Ковачева парите по мярката „Запази ме“ да не бъдат запорирани.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ