14.4 C
София
петък, февруари 23, 2024

Детското здравеопазване в Бургаския регион

ПРОЧЕТИ СЪЩО

УМБАЛ Бургас

Какво предвижда общинският бюджет за 2021 г. на Бургас в областта на детското здравеопазване и на какъв етап е проектът за изграждане на Многопрофилна детска болница? Лекари ще има в най-големите училища на Бургас, стана ясно в края на януари. На какъв етап са всички тези несъмнено добри проекти в областта на детското здравеопазване – отговори дана кметът на Община Бургас Димитър Николов:

„Това е доста мащабна програма, която ние сме стартирали. Въвеждането на лекари в по-големите училища в Бургас, а скоро и във всички бургаски училища, е свързано с изграждането на новата регионална Университетска детска болница. В момента сме на предпоследния етап в избора на международен консорциум. Благодаря на Европейската инвестиционна банка за бързото съдействие, защото се оказа, че в България за няколко месеца не успяхме да се доберем до организация или екип, който в последните 10-15-20 години е строил детска болница, за да черпим опит. Наложи се да потърсим външен партньор и Европейската банка ни осигури средства и техническа помощ. В момента е последната седмица, в която ние трябва да изберем консорциум, който ще ни консултира и който ще ни даде детайлна информация по отношение на дизайна на болницата, обемите, броя на различните отделения – функции, и обвързаността на болницата с целия Югоизточен регион в страната, както и с учебните заведения – детски ясли и градини, училища. По този начин ще направим цялостната сглобка на тази мащабна програма.

Освен закупуването на оборудване и изграждането на нови корпуси е необходимо и осигуряването на специалисти. За тяхното привличане започнахме една друга програма, която цели привличане на млади лекари специалисти в Бургас. Не само току-що завършили медицинските университети, но и лекари с достатъчен стаж и практика. Обвързано е с допълнително финансово заплащане, настаняване в нови жилища, с възможност те да останат тяхна собственост и т.н.“ 

Кметът на Бургас Димитър Николов поясни, че са си поставили задача в рамките на 2 години сградата да бъде завършена изцяло – с обзавеждането и оборудването, както и тоталната реконструкция на Отделението по реанимация. Той подчерта значението на създаване на мрежа от педиатрии в целия Югоизточен регион. 

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Проверка по рама

Д-р Стилияна Томова, УМБАЛ Бургас, неонатолог и началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас, коментира в „Нашият ден“:

„Неонатологията е една стресираща специалност, изпълнена с много напрежение и висок риск. През годините наблюденията ми върху детското здравеопазване в Бургас показват, че се полагат усилия, но те трябва да са неимоверни, за да се поддържа едно добро ниво, за да се случват нещата по най-добрия начин за пациентите. В нашето отделение се грижим за рисково новородени, които имат нужда от проследяване в последствие, за да може да имат едно добро бъдеще. Това е един много труден процес поради липсата на достатъчно специалисти в града, липсата на база – цялата тази грижа и проследяване да бъде на едно място, за да се случват нещата. Като цяло, въпреки че през годините се говори колко е приоритетно детското здравеопазване и грижата за децата, намирам, че нещата са на недостатъчно добро ниво, за да се осъществява адекватна грижа. Говоря както в битов план, така и за необходимостта от специалисти и от достатъчно хора, които да се грижат за тези деца.“

Чуйте повече в звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ