20.2 C
София
вторник, юли 16, 2024

Дигитализация на бизнеса по време на пандемия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Моделът за електронната търговия е бъдещето на световната икономика. Безпрецедентни са ръстовете в различни онлайн бизнеси покрай ситуацията с Covid-19. Кой е най-евтиният вариант за електронната търговия и как работи? До 2019 г. 85% от целия генериран оборот в онлайн продажбите у нас се случва чрез наложен платеж, независимо дали директно или през куриерските фирми. България е на първо място в ЕС по този показател. Основната причина е ниското доверие към търговците. След Covid-19 обаче пластовете се разместват. Наложеният платеж в някои магазини спада до под 50%, въпреки че години наред са над 80%. Плащанията с карти са основният двигател на този ръст, тъй като при тях няма физически контакт.

Изпълнитeлнaтa aгeнция зa нacъpчaвaнe нa мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия (ИAHMCΠ) щe paздaдe вayчepи нa 130 бългapcĸи ĸoмпaнии, чpeз ĸoитo бeзплaтнo дa cтapтиpaт cвoй oнлaйн мaгaзин. Идeятa e дa им ce пoмoгнe дa пpoдължaт дa paзвивaт бизнeca cи в oщe eднa пocoĸa, a и нa фoнa нa ycлoжнeнaтa oбcтaнoвĸa, в ĸoятo мнoгo иĸoнoмичecĸи дeйнocти бяxa блoĸиpaни. Програмата е до 1 март 2021 г. и осигурява eднoгoдишeн aбoнaмeнт в плaтфopмaтa СlоudСаrt, ĸъдeтo тъpгoвцитe мoгaт зaпoчнaт дa пpoдaвaт cвoитe пpoдyĸти и ycлyгиТе ще получат пaĸeт oт дигитaлни ycлyги, пpeдocтaвeни oт пapтньopитe пo пpoгpaмaтa.

За дигитализацията на бизнеса по време на пандемия или как протича спасителната акция за малкия и средния бизнес – Евгени Йорданов, дигитален директор и партньор на платформа за онлайн търговия, разказва в „Нашият ден“ накратко за кампанията:

„Целта на обединените усилия е да се подпомогнат българските компании, които искат да излязат в онлайн пространството, като им се предостави възможността да използват електронни магазини и да продават своята продукция. В случай че вече имат подобен магазин – те могат да мигрират към по-добрите платформи.

Проверка по рама

Платформата Cloud Cart е в престижната класация за 2020 на DeloitteTechnologyFast 50 inCentralEurope, представяща най-бързо разрастващите се технологични бизнеси в региона на Централна и Източна Европа. И в топ 3 на най-добрите бизнес инструменти за 2019 г. в областта на онлайн търговията в световен мащаб, според класация на Newsweek.“

През миналата пролет онлайн платформата, ръководена от Евгени и Ники, е провела кампанията „Премини през трудностите, премини онлайн“ в рамките на която е помогнала на над 2000 български фирми, които са били заварени неподготвени от коронавирусната пандемия – те са получили безплатни електронни магазини.

Ако бизнесът се дигитализира, би могъл да се спаси и да продължи да работи дори и в такива условия на пандемия

Според последни данни за търговията в България у нас онлайн се продават най-много модни артикули и аксесоари (41%), следвани от спортните стоки (10%), детските и бебешките артикули (6%) и електронните устройства (5%). Най-голямата част от онлайн покупките са в границите между 100 и 500 лева. 

В момента профилът на търговеца не съвпада едно към едно с профила на купувача – какво се търси и какво се предлага на пазара са две различни неща. Програмата първоначално беше отворена за търговци, които даже не са преки търговци, а са по-скоро производители, защото кампанията иска да помогне на производителите също да намерят излаз до нови дистрибутори – да намерят начин да дигитализират своята дистрибуторска мрежа, да дигитализират директни продажби към клиенти. 

От началото на февруари програмата е отворена за обща публичност за всякакви фирми. Производителите се възползваха и още могат да се възползват. Всички получават възможността да ползват една платформа, наречена СlоudСаrt. Тя е абонаментна платформа – плащат се по 60-70 лв. на месец, като някакъв вид наем. Те имат възможност да създадат свой онлайн магазин и свой уебсайт. Получават и подкрепа от банката – специализирана бизнес сметка, виртуален пост терминал, така че да могат да събират плащания в интернет. За да може човек, който желае да дигитализира бизнеса си, да получи цялостно решение, а не просто да се опита да скалъпи нещо.“ – казва Евгени Йорданов.

Магазин за Акумулатори

Чуйте повече в звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ