9.9 C
София
петък, март 29, 2024

Димитър Делчев пред ФАКТИ: ГЕРБ умишлено създава хаос около пандемията

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Преди няколко дни стана ясно, че политическа партия „Движение България на гражданите“ ще се яви на предстоящите парламентарни избори на 4 април в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. В обединението влизат „Единна народна партия“, „Движение 21“, „Волт“, „Изправи се. БГ“, „Отровното трио“ и още партии, организации и инициативни комитети.

За да говорим за обединението „Изправи се! Мутри вън!“, за предстоящите парламентарни избори, възможните коалиции и необходимите действия след влизане в 45-тото Народно събрание, от ФАКТИ се свързахме с председателя на Движение „България на гражданите“ Димитър Делчев. Разговора ни четете в следващите редове:

– Г-н Делчев, „Ако ще променяме положението си на вечно изоставаща от останалите в ЕС държави, датата е 04.04.2021 г.“ – това са думи са от Вашия фейсбук профил. Кое ни прави вечно изоставаща държава от останалите в ЕС?

– Това, че сме на последно място по почти всичко, а именно по доходи, по чистота на въздуха, по ваксиниране. Единственото нещо, по което отчетливо сме на първо място, това е корупцията. Затова сме изоставаща държава в ЕС. Това нещо трябва да се промени категорично, спешно, бързо, защото България има много възможности и много потенциал да се развива, но този потенциал се ограбва от една властова шайка, която не позволява на държавата да върви напред и да се доближава до западноевропейските държави.

– Какво всъщност прави тази „шайка“?

Проверка по рама

– Тази шайка усвоява и назначава. На първо място, усвоява милиарди от европейските фондове. Сега се е прицелила в 12 милиарда лева от фонда за възстановяване и устойчивост, които отиват в близки до властта фирми, но не и в малките и средни предприятия, не и в българските граждани, в обикновените хора. Парите не стигат до тях поради точно този усвоителен елемент, който става на ниво власт.

Второто нещо са назначенията. Повечето хора знаят, че в България назначаването дори на чистачката в общината става със съгласието на ГЕРБ – по примера на БКП, която навремето е назначавала само свои членове на държавни позиции.

– Споменахте възможностите, които България има – как би трябвало да се развият тези възможности?

– На първо място, трябва да се инвестират средства и усилия в бизнеса – в микро-, малките и средни предприятия. И то не с друга цел, а за да се повишат заплатите. Това може да стане единствено чрез честна конкуренция и чрез правов ред, каквито в България определено липсват и затова липсват и чуждестранни инвестиции от голям ранг.

На второ място, трябва да се запази това, което България има, а именно огромното богатство на природата. Запазването на чистотата на българската природа, създаването на чиста среда на живот, от чийто въздух не умират 15 хиляди българи на година е ключово важно. Затова ние подготвихме един законопроект и от „Изправи се! Мутри вън!“ сме готови със законопроект, който да внесем веднага след започването на работата на новото Народно събрание. Законопроектът е срещу зариването на България с боклуци от трети страни.

– Става дума за боклуците, които се горят у нас ли?

Магазин за Акумулатори

– Това са боклуците, които се внасят в България от трети страни, боклуците, които не се горят, ами се изхвърлят – някои от тях на сметище, но не малко от тях на нерегламентирани площадки, където отвисяват с години. Един от основните проблеми на сектора управление на отпадъците е, че това е един от малкото сектори, в които има уведомителен режим и мълчаливо съгласие, а не отказ. Всеки, който реши да разнася боклуци, да ги складира, да ги внася, може да направи това свободно, ако държавата не му отговори след 14 дни. Не трябва да чака държавата да му разреши, за разлика от човек, който е решил да отвори например бакалия или фризьорски салон на ъгъла на своята улица, който трябва да чака купища разрешения от купища органи, за да започне да работи. Това е абсурд.

– Относно самата коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, как се стигна до решението „Движения България на гражданите“ да се присъедини в тази коалиция?

– „Движения България на гражданите“ сме на позицията, че за да бъде демонтиран корупционния модел на управление, който в момента ГЕРБ и ДСП заедно олицетворяват, трябва да се направи широка коалиция от леви и десни партии, от демократични формации, които желаят промяната. Тъй като от една страна, в момента единствено „Изправи се! Мутри вън!“ олицетворява такова широко обединение, а от друга страна, това е логичното продължение на протестите от лятото, в които ние участвахме повече от три месеца, това беше логичното място, където ДБГ да участва.

– А разделена ли е извънпарламентарната опозиция?

– Не бих казал, че е разделена. Тя е обособена на различни формации. Това са освен „Изправи се! Мутри вън!“, формацията на Слави Трифонов, „Демократична България“. Но това е нормално, защото в крайна сметка, колкото и да имаме единение на целта, а именно отмяната на корупционния модел на управление и замяната му с нов, по-демократичен, по-справедлив и, разбира се, по модерен, по отношение на съдържанието, ние сме различни. Затова предизборна коалиция между тези три формации на този етап е невъзможна, но следизборна коалиция не е изключена, стига, разбира се, лидерите на формациите да проявят разум и всеки да може да направи своя компромис.

– Имате предвид след влизане в Народното събрание да можете да или да гласувате заедно, или пък да взимате решения заедно ли?

– За да се формира правителство, което не е част от статуквото, са нужни гласовете на тези три формации и народните представители на тези три формации. Ужасявам се от момента, в който ще минат изборите и г-н Борисов отново ще предложи правителство, което ще бъде подкрепено от ДСП и Бог знае кой друг, може би някой ще отстъпи от принципите, от заявките си преди изборите. Надявам се това да не стане, защото това означава още четири години от същото, което за България ще е пагубно.

– Какво със сигурност коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ няма да направи – има ли нещо, което сте уточнили, че е абсолютно забранено да се случи след влизане в следващото Народно събрания?

– Със сигурност няма да отстъпим от нашата формула. Формулата за управление може да бъде приемлива само ако тя е изградена от демократични формации, които изключват ГЕРБ и ДПС. Тоест ние със сигурност коалиция с ГЕРБ и ДПС няма да направим. Аз бих добавил тук и БСП като недобър вариант за коалиране, тъй като те са доказали неколкократно, че са представители на статуквото. Така или иначе обаче ще трябва да се търси някаква форма на взаимодействие с оглед на изолирането на партиите, които направиха възможни шкафчетата с кюлчета, размазването на физиономии и разни неща да стават с 200.

– Изборите ще се проведат на 4 април в пандемична обстановка – според Вас пандемията използва ли се в самата предизборна кампания?

– Според мен правителството на ГЕРБ умишлено създава хаос около пандемията и по този начин използва пандемията, за да изплаши повече хора и хората да не са сигурни, че ако излязат на площада или отидат да гласуват, или защитят правата си, те ще оцелеят. Най-силен знак за това е забавеният, хаотичния темп за ваксиниране.

България започна като последна по ваксиниране в Европейския съюз, но лошото е, че ние все повече и повече се отдалечаваме от предпоследните. Доколкото последно зная, предпоследната държава се ваксинира три пъти по-бързо, отколкото България. За това има вина изцяло министър-председателят и правителството, защото решенията за това кои ваксини да купят, колко да купят и колко бързо да се ваксинира, цялата организация на процеса, е тяхна. Да си измиват ръцете с европейски институции или с производители е смешно на фона на Гърция, която от две седмици вече ваксинира масово своето население.

Тоест, да – пандемията се използва, и то се използва за ниска избирателна активност, от която ползи имат единствено и само статуквото.

– Възможно ли е чисто икономически да се „използва“ пандемията, за да се понижи активността на вота? Ето, от ДБГ наскоро поискахте оставката на министър Сачева заради забавянето на изплащането на средствата по мярката „Запази ме“.

– Със сигурност има връзка между пандемията и икономиката. Със сигурност малки и средни бизнеси, които са в сферата на принудително затворените от държавата бизнеси и в момента нямат приходи, няма да имат способността да търсят промяна. На избори всички имаме правото да поискаме промяна и трябва да поискаме промяна, ако не сме доволни от състоянието си. Да, малкият, средният бизнес ще бъдат ударени. Единствените, които няма да бъдат ударени са фирмите, които имат телефона на премиера и които са му звъннали, за да получат тези 24 лева на ден.

Преди две седмици, когато беше големият протест, имаше хора, които не бяха получили нито лев от ноември месец досега. Имаше и такива, които бяха получили 24 лева само за един работен ден на ноември, за да преживеят три месеца и бяха задължени от НАП да върнат парите, тъй като имало някаква грешка в системата. Това е един от проблемите.

Другите проблеми са, че малките фирми и средните предприятия, за които имаше специална програма за подпомагане – програмата до 50 хиляди лева, те също не са получили. Част от тях въобще не са разгледани, друга част са одобрени, но не са получили средства, което показва цялостното отношение на правителството към процеса на подпомагане на българския бизнес. Показва още как България ще излезе от пандемията – българската икономика ще излезе от пандемията по-слаба, много по-късно, отколкото другите икономики, тъй като ваксинацията върви най-бавно в България. Накрая ние от неконкурентноспособни преди пандемията ще се превърнем в крайно неконкурентноспособни след нея.

– Възможно ли е всичко това да се прави умишлено?

– Или се прави умишлено, което е най-логичното обяснение, или е резултат от лоша организация, примесена с корупция, което също е някакво логично, защото в противен случай няма никакво обяснение защо правителството оставя толкова фирми да оцеляват както намерят за добре. В крайна сметка не трябва да се измисля нищо ново, механизмите за подпомагане вече се прилагат успешно от западноевропейски, централноевропейски и източноевропейски държави. Единственото, което българското правителство трябваше да направи е да вземе тези механизми и да ги приложи.

Програмата „Запази ме“, която споменахте, не само че е европейски механизъм, но и се финансира от европейския фонд REACT-EU. Тоест и парите са европейски. Те не могат да се оправдават, че парите ги няма.

– Очаквате ли проблеми с вота на 4 април?

– Очаквам, разбира се. Знаете ли, решението на ЦИК за наименованието на партиите и коалициите, което беше абсолютно противозаконно, беше знак, че всячески ще се опитват да удрят извънпарламентарната опозиция. Ние обжалвахме, то падна, тъй като беше незаконно.

Най-силният сигнал за това, че ГЕРБ не иска никой да ги гледа в ръцете, докато броят вота и иска всичко да е на тъмно, това е отказът им да узаконят видеонаблюдението. Това показва, че тяхното намерение е да имат контрол върху крайния резултат, което ние трябва да сме много наивни, за да допуснем. Затова призовахме за обединение на извънпарлемнтарната опозиция – в името на запазването на честността на изборите.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ