20.8 C
София
петък, март 29, 2024

Димитър Делчев пред ФАКТИ: Спрат ли се паричните потоци, няма да има купуване на гласове

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Комисията по ревизията, ръководена от г-жа Мая Манолова, свърши толкова много в този парламент, колкото предишният парламент не беше свършил за 4 години. И показа, че справедливост може да има“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Димитър Делчев, председател на Движение „България на гражданите“, което е част от обединението „Изправи се.БГ“.

„Депутатите на ГЕРБ се почувстваха застрашени. Както отидоха с телата си да защитават своя лидер в Банкя, въпреки че нямаше никаква заплаха за него – това беше по-скоро символно, за да покажат, че в тях е силата и ако някой иска да стигне до Борисов и да го накара да си плати за злодеянията, трябва да мине първо през техните трупове, така да се каже, същото нещо направиха на комисията. Това са по-скоро хора, които не виждат своята перспектива и не виждат как ще запазят положението си в обществото, ако Борисов не е на власт и ГЕРБ бъде разследвана и разнищена за мутренските подходи, които те са имали през последните няколко години, a и от началото на управлението си“, добави Делчев.

„Те си мислят, че злодеянията, които са вършени по време на тяхното управление, ще отлетят като дим в комина. Г-н Борисов направи така – той 2009 г., когато дойде на власт, обясни, че ще има справедливост, възмездие. Една година по-късно забрави. Разликата между тогава и сега е, че в момента има едни 70%, които подкрепяха протестите, които, както се видя, се изляха и в урните, и се изляха срещу ГЕРБ. Това беше наказателен, протестен вот. Това го давам за пример, за да кажа, че в обществото има не само очакване, но и нетърпимост към това някой да продължи да замазва и да „тупа топката“. Комисията по ревизия затова толкова много се хареса на голяма част от обществото. Тя само за 9 работни дни на парламента успя да покаже, че в България има достатъчно смели хора, които да застанат срещу корупционния модел на управление, срещу картела и да кажат коя е Мата Хари, кой е подарил кюлчетата на Борисов, защо му ги е подарил и по какъв начин се извършват фиктивни сделки под благоверния надзор на властта.

Това, което ние видяхме, е повод за разнищване на парични потоци. „Градус“ е тази нишка, която стърчи – очевидно правителството на Борисов я е създавало, и ако се дръпне от разследващите органи… Под дръпване имам предвид това да се направи много детайлно разследване на паричните потоци, които са минавали през банковите сметки на тези дружества, на договорите, които са сключвани, на декларираните приходи и разходи. Защото когато се говори за фиктивен оборот, автоматично светва „червената лампичка“ за пране на пари. Фиктивен оборот означава сделка, която е измислена, но има едни пари, които отнякъде се изсветляват, за да може след това да пристигнат светли в банковите сметки на политици и други бизнесмени, които се облагодетелстват от целия този кръг. Тръгнели се от „Градус“, ще се разпростре цялата мрежа и ще рухне една „къщичка от карти“, която г-н Борисов строи от 13 години вече“, коментира още политикът наученото в Комисията по ревизията – за негативна симбиоза между бизнес и държава, което бе меко казано скандално.

„Не е само Ангелов (собственикът на „Градус“Иван Ангелов). Такива като Ангелов има в почти всеки сектор на България. Дали ще говорим за земеделие, където е той, или енергетика, или пътно строителство, тази проверка трябва да бъде направена навсякъде, за да се скъса с мутренското минало. Това е, което ние от „Изправи се.БГ“ и от Движение „България на гражданите“ искаме и настояваме“, изтъкна той.

„Аз храня големи надежди, гледайки и състава на служебния кабинет, че следващите два месеца няма да бъдат изгубени, а делото на Комисията по ревизията ще бъде продължено под една или под друга форма. Част от министрите знаят какво правят и могат много по-добре да извадят факти и доказателства, които са притеснителни“, изрази надежда Димитър Делчев.

Проверка по рама

След това той коментира изборния процес у нас:

„Изборите в България станаха много скъпо мероприятие. В общи линии, който има най-много пари, за да купува гласове – на последните избори се видя, той успява да направи най-добри резултати. Какво е това в Благоевградска област ГЕРБ от 52 000 гласа да правят 46 000 преференции? Какво е това за един неизвестен кандидат да гласуват 6000 човека, при положение, че за Борисов не са гласували толкова преференциално в неговия район? Или пък този, който в Хасково събра рекордните 13000 преференции? Най-близкият му кръг го познава, но той не е човек, който има принос към обществото, или да е разпознаваем от обществото. Това е най-безсрамно купуване. И всъщност, този модел, за който си говорим – феодализирането на тези сектори и точенето им, води до това – пари, които след това се вкарват в изборите и същите тези се пресъздават и пресъздават“.

„Това, което може да прекъсне този модел, са първо българските граждани, и за това аз се надявам на следващите избори активността да бъде още по-висока, защото тогава и коронавирус няма да има. С вота си те могат да кажат: стига вече на старите, на корумпираните. Второто, което може да прекъсне този модел, е едно правителство – сега служебен кабинет за два месеца, а след това друго, което ще продължи неговата дейност, надявам се, да ревизира модела и да го вкара там, където му е мястото“, посочи лидерът на Движение „България на гражданите“.

„Най-важната роля на служебното правителство е да организира честни избори. И тъй като ние нямаме съмнение, че волята на Радев е точно такава, защото той го е доказвал с думи и действия, основната тежест ще падне именно върху министър-председателя и министъра на вътрешните работи. Трябва да се сменят шефовете на редица органи, единият от които е шефът на Информационно обслужване. Ръководството на Информационно обслужване трябва да е друго, защото съмненията за пипане на първични данни след края на изборния ден там продължават. Също толкова важно е министърът на вътрешните работи да направи нужните промени и да провери почтеността и лоялността на хората, които стоят под него. Включително на Областни дирекции и РПУ-та, имайки предвид признанията на Цветан Цветанов.

Когато дойде „горещият период“ от 5-6 дни преди изборния ден, тези, които шарят с колите си нагоре-надолу и пълнят багажниците с едни пари – след което ги раздават, по свидетелски показания буквално ходят с торби с пари, ги знаят кои са и трябва да бъдат спрени. Ако трябва да ги арестуват за 78 часа, ако не могат да ги хванат по друг начин преди това. Спрат ли се паричните потоци няма да има купуване на гласове и резултатът на партиите, които изкуствено се помпат през купуване на гласове, ще спихне наполовина най-малко“, заяви Делчев относно задачите пред служебния кабинет, сформиран днес от президента Румен Радев.

Той направи своя коментар и за думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че изборите са нещо скъпо:

Магазин за Акумулатори

„При положение, че толкова милиарди се дадоха за корупция, изведнъж в тези пари ли се вгледа? Има едно простичко обяснение, един простичък принцип, който важи в целия демократичен свят, и той е: пари за демокрация, пари, за да се чуе мнението на суверена, не трябва да се пестят. Особено ако чрез инвестиция се стигне до това изборите да са по-честни, какъвто ще е случаят, когато се гласува машинно, просто защото манипулациите с хартиените бюлетини, което ГЕРБ много добре знаем, че са овладели, няма да се случват. Независимо за какви пари става въпрос, тези пари трябва да се дадат, тях ги има в бюджета и всеки нормален министър на финансите ще намери откъде да даде тези пари, за да се проведат едни честни и почтени избори. И в крайна сметка, като дойде датата 11 юли, хората да не се чудят откъде ГЕРБ или някой друг има тези гласове, а да е ясно, че който каквото си е спечелил, който каквото си е заслужил, го е получил на изборите“.

Към финала на разговора Димитър Делчев изрази мнение, че „Мутри вън“ трябва да се махне от името на една бъдеща парламентарна коалиция. Освен това, той бе категоричен, че не трябва да се допуска да има службогонци в редиците на коалиционното обединение.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F805005443457094%2F&show_text=false&width=560″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ