22.3 C
София
вторник, април 16, 2024

Днес отбелязваме Световния ден на радиото

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На 13-ти февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Официално тази дата започва да се отбелязва през 2012 г. по инициатива на ЮНЕСКО по случай годишнина от първото включване на ООН в собствен радиоефир. 9 години по-късно продължаваме да ценим радиото като източник на информация и платформа за комуникация. Радиото остава и най-достъпната медия по цял свят. В тази връзка решихме да споделим любопитни данни от проучване на радиоаудиторията в България на Нилсен Адмосфер България. Онлайн изследването е непрекъснато и обхваща цялата 2020 г., като данните са събирани на 12 вълни – по една за всеки месец. Всяка вълна се състои от 1000 респондента на възраст от 15 до 69 години от цялата страна, членове на Български национален панел и представители на онлайн населението в България.

88% от запитаните в анкетата споделят, че слушат радио, независимо от това колко често. Радио най-много се слуша в колата и вкъщи, като в колата се слуша ежедневно или няколко пъти седмично от 63% от хората, а вкъщи се слуша също толкова често от 45% от хората. Сред другите места за слушане се нареждат работното място и училището, както и градският транспорт. Хубавото при радиото е, че може да се слуша със слушалки и в движение, което позволява да се слуша почти навсякъде.

Преобладаващата част от радиослушателите (64%) споделят, че слушат радио средно до половин или един час на ден. От 1 до 2 часа радио слушат 13% от респондентите, 9% – от 2 до 3 часа и 14% слушат над 3 часа на ден. Категорично основната причина, поради която слушаме радио, е музиката (71%), а след това се нареждат актуални новини, конкретни предавания, спорт и други.

Кои радиостанции са сред най-често слушаните в страната? Допитахме се до нашите респонденти. Ако погледнем изцяло групата от 15 до 69 години в цялата страна, сред най-често слушаните радиостанции се нареждат Радио Energy, Радио Веселина, БНР програма Хоризонт, N-JOY, БГ Радио, Радио 1, Радио Fresh! и други.

В различните демографски групи отговорите варират, като най-често посочваните радиостанции сред мъжете са Радио Energy, БНР програма Хоризонт и Радио Веселина, а сред жените – Радио Веселина, Радио Energy и N-JOY. Хората, които попадат във възрастовата група 15 до 34, най-често споделят, че слушат Радио Веселина, Радио Fresh! и Радио City. Хората от 35 до 54 годишна възраст най-често посочват Радио Energy, Радио Веселина и БГ Радио. БНР програма Хоризонт, заедно с Радио 1 и БГ Радио, са сред най-често слушаните радиостанции от хората, които попадат във възрастовата категория 55-69 години. Относно населените места, жителите на градове над 95 000 души споделят, че най-често слушат Радио Energy, БГ Радио и Радио 1, а сред жителите на градове под 95 000 най-често посочвани са Радио Веселина, Радио Energy и БНР програма Хоризонт.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ