10.8 C
София
събота, април 20, 2024

Доган се бил отказал от политиката! Хайде бе…

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Във връзка с номинациите му за депутат, Ахмед Доган заяви, че от девет години се е отказал от политиката и няма желание да промени това си решение.

Доган можеше просто да благодари за номинациите и да каже, че няма желание да става депутат, без да твърди че се е оказал от политиката, в което малцина вярват. Днес просто не ходи в централата на ДПС- те му идват на крака, за да получават указания. А когато реши, се намесва в политиката- пример как с хирургически нож, в рамките на едно привикване на ръководството в Боянските сараи отряза амбициите на Лютви Местан да се еманципира от неговата опека и го превърна в политически труп.

Каза още, че най- голямото му творение в живота било „Движението за права и свободи“.

Това е вярно. Както е вярно, и че ДПС беше създадена и си остава и до ден днешен етническа партия. За цвят напред изтикват такива като Данчо Ментата, който започна политическата си кариера в СДС, но иначе в състава на Централното оперативно бюро от 20 члена 16 са турци, а в парламента от 25 депутати 20 са също турци.

Доган пропуска да спомене и други свои постижения. Като това това, че в неговата партия години наред управлява министерството на земеделието и Фонд „Земеделие“, в който са наливат и разпределя значителен финансов ресурс по линия на ЕС. ДПС имаше дълги години и влияние върху Държавния резерв, превърнал се в символ на корупция и нечисти сделки. В превръщането на партията в корпорация, свързана с обръчи от фирми. И това че, по всеобщо признание, има значително влияние върху съдебната система. И че Движението и лидерите му са радват на медиен комфорт. И много важното постижение, че той, по негово признание, разпределя порционите в държавата.

Проверка по рама

Друго лично постижение на Доган, което заслужава да се спомене е, че е успял по време на прехода да осребри значителното си участие в политиката и днес да бъде един от най- богатите български граждани. Освен сараите в полите на Витоша, около опита да бъда заградена морска плажна ивица за негово лично ползване се видя, че той притежава и цял палат на черноморския бряг край Бургас. През 2010г. избухна скандал за това, че се оказа, че политикът и философ Ахмед Доган е получил от „Минстрой холдинг“ близо 2 млн. лв. хонорар за консултантски услуги по четири крупни хидро енергийни проекта. Лично шефът на холдинга Николай Вълканов тогава изтъкна, Доган бил голям хидро инженерен специалист, като за тези му качества даде смехотворното обяснение, че макар и не дипломиран като хидро инженер :“от 10 години той чете и се интересува много“. Вълканов беше опроверган от бившият заместник председател на ДПС Осман Октай, според който хонорарът е подкуп, затова че е избран „Минстрой”, за да участва в „Цанков камък”, където са похарчени 400 милиона лева. Прокуратурата обвини Доган в конфликт на интереси , и че е изпаднал в икономическа зависимост, която е трябвало да декларира. Въпросът беше разгледан от парламентарна комисия, но Върховният административен съд реши, че нямало конфликт на интереси и всичко мина и се размина. А през 2017г. Ахмед Доган придоби на изгодна цена ТЕЦ „Варна“ , на който ТЕЦ бе възложено да поддържа студен резерв с договор, който само за три месеца носи доходи от 3.5 млн. лв, значително над сумата, която Доган е платил за ТЕЦ-а. Така че ако някой обвини Доган, че се е наредил между българските олигарси, трудно такова обвинение би могло да се счете за сатанизиране.

Що се отнася до сатанизирането му, Доган може да има предвид обвиненията (доказани) срещу него в началото на демокрацията, че в миналото е бил сътрудник на Държавна сигурност под псевдонима „Сава“ . Както и че през 1992г. беше набеден и срещу него беше образувано дело, за това че на 4 февруари 1992 г. той и Мехмед Тефик, деятел от ДПС, са посетили турското посолство в София, където Доган е предал на турския посланик списък с имената на всички оперативни работници на НРС, работещи в посолствата и търговско-икономическите служби на България в чужбина. Доган е оневинен, делото е прекратено (свидетелят по делото Тефик се отказва от показанията си), но се изказват съмнения, че ако Доган е бил осъден, е щял да се разпадне съюзът между СДС и ДПС и правителството да падне. По- късно, в пресата излизат сведения, че от архивите на НСС са изчезнали видеозаписът от влизането на Доган в турското посолство, други важни документи и разпитът на Тефик.

Ахмед Доган съвсем не е слязъл от политическата сцена, нека да не се съмняваме в това. Фактът, че доскоро НСО охраняваше палата му на черноморския бряг е свидетелство за това.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ