14.5 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Дончев гневно: Предлагаме високоскоростни влакове и технологии

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев коментира актуалната политическа обстановка в ефира на телевизия „Bulgaria on air“. „В Плана за възстановяване и устойчивост няма асфалт. Има високоскоростни влакове и системи за сигурност в жп-сектора,“ коментира в предаването „Брюксел 1“ Дончев.

„Санирането е 16% от стойността на Плана, но са 90% от коментарите по него,“ каза той по повод критиките, че 2,2 млрд от средствата по Плана са заделени за саниране,“ заяви в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

„Срокът 30 април е до голяма степен инструктивен. Все още една трета от страните-членки нямат консистентна версия на план, имат или отделни глави, или само структура,“ обяви Томислав Дончев.

„Крайният срок, в който могат да бъдат внасяни националните планове в ЕК и да бъдат одобрявани е средата на 2022 година. Разбира се, България не бива да се цели в подобен срок. Дали планът е внесен в ЕК? Той е внесен още на 20 април. Дали България е поискала да стартира процедурата по одобрение от страна на ЕС и Съвета – все още не.

По предложение на самата ЕК – те предложиха, да използваме по най-добрия начин следващите две седмици, да текат преговори, да направим редица важни уточнения, за да може когато пуснем плана той да бъде одобрен от ЕК и да нямаме неочаквани изненади,“ коментира вицепремирът в оставка.
„Планът за възстановяване и устойчивост започна да се разработва при първия анонс, че ще има пакет от инструменти на Европейския съюз – Next Generation EU. По него беше работено последните 8 месеца, това са екипи от всички министерства, институции, Националното сдружение на общините, Българска академия на науките, редица университети – 240 души бяха ангажирани в разработването на Плана.

Направихме всички усилия, да бъдат направени обществени консултации, защото няма гаранция, че хората в държавната администрация владеят цялата истина и знаят всяка сфера в най-малки детайли“, каза Дончев.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ