Последни

Доц. Мангъров: Здравната ни система е сбъркана изначално

Здравната система в България е генетически увредена. Нейният замисъл е сбъркан в основата си. Първото нещо, което трябва да се промени, е начинът на финансиране. Част от данъците трябва да отиват за медицинско обслужване, а не да се удържат отделно здравни вноски. Това заяви основният критик на правителството сред лекарското съсловие доцент Атанас Мангъров в подкаста “Поправете ме, ако греша”, предаде actualno.com.

Той разясни кои са сбърканите модели в здравната ни система и как това би могло да се промени. Доцентът смята, че българското здравеопазване не трябва да се основава на пазарен принцип, защото “не е автосервиз”. Той заяви още, че трудът на медиците в България трябва да се заплаща достойно, за да не ходят те в чужбина да гледат възрастни хора, за да могат да се препитават.

При сегашната система лекарите са заинтересовани от източване на Здравната каса, защото парите са обвързани със стойността на лечението и това трябва да бъде променено, посочи още Мангъров. Той възропта и срещу практиката частни болници да вземат пари от НЗОК, защото така се губи частният принцип.

Проверка по рама

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти
Back to top button