26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

До 19 февруари се приемат документи по мярката за инвестиции във винарски изби

ПРОЧЕТИ СЪЩО

До 19 февруари в ДФ „Земеделие“ се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ по мярката „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор /2019-2023 г./, съобщиха от фонда.

От финансовата институция молят кандидатите да не оставят запазването на час за последния момент, тъй като по този начин рискуват да останат без насрочен час. Това може да доведе до по-продължително изчакване за прием на документи и крие рискове от струпвания на хора. С цел избягване на тези обстоятелства бенефициентите да спазват стриктно предварително записаните часове, както и да носят лични предпазни средства, призовават от ДФ „Земеделие“.

От фонда припомнят, че от финансова подкрепа по мярката могат да се възползват предприятия, вписани като винопроизводители в лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното, както и организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектора „винено грозде“.

Запазват се и допустимите за финансиране дейности: купуването на нови машини и съоръжения, свързани с процеса на производство и съхранение на вино, както и строително-монтажни работи по изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сгради, предназначени за производство и съхранение на вино, контрол на качеството на произведените вина и др.

Допустимият процент на европейско финансиране по подадените проекти ще се определя в зависимост от вида на предприятията. И през настоящата година микро-, малки и средни предприятия ще могат да получат до 70 на сто финансиране от ЕС, големите предприятия с годишен оборот под 200 милиона евро и по-малко от 750 служители – 35 на сто, а големите предприятия с оборот над 200 милиона евро и над 750 служители – 25 на сто. Оставащата част от разходите ще бъде за сметка на кандидатите за предоставяне на финансова помощ.

Проверка по рама

Документи по мярката се подават лично или чрез упълномощено лице на адрес: ул. „Гусла“ нр. 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час на един от следните телефони: 02/8187 513, 02/8187 517 и 02/8187 534.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ