16.6 C
София
петък, март 29, 2024

Дроздстой Стоянов: Нормалният се чувства душевноболен в такова общество

ПРОЧЕТИ СЪЩО

”Психическото страдание може да бъде страдание на отделния човек, може да бъде и страдание на цялото общество. Ако обществото е болно, човек да се държи адекватно, адаптивно и разумно в едно болно общество, е отклонение. И обратно – ако обществото е здраво, ти да се държиш неадаптивно, е твое лично отклонение. Мисля си, че в това болно общество нормалният човек изглежда като душевноболен.

Психиатърът акад. Дроздстой Стоянов коментира в предаването „Студио Хъ“ по 7/8 тв последиците от пандемията за психичното здраве на българите. То не е медицинско състояние, а състояние, което се унаследява през архетипите на културата, през историческите дискурси с обществен морал и норма. Българското общество през всички години на своята еволюция и деволюция, както в Дунавска България, така и във Волжка България, винаги е било общество на крайностите. И общество готово понякога критично да усвоява външни модели, каза още той.

Общество, готово да се подчини на различни господари. Може би това е номадски манталитет, който се предава през годините. Оттам тази изключителна безкритичност по време на кризи и в настоящата криза. Оттам поддаването и постоянното мултиплициране на лошата новина от централните медии. В момента онова ефирно време, отделено за убийства, е отделено и умножено в чест на коронавирусната епидемия…“, обясни психиатърът.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ